Българи посягат на живота си, след като са станали жертва на т.нар. измама по интернет "419", коментират антимафиоти "Монитор".

Наимованието й идва от номера на члена в нигерийския Наказателен кодекс, който забранява мошеничеството и искането на пари в нета под какъвто и да е предлог.

В същото време най-често интернет измамниците, които са именно от Нигерия, се представят за богати принцеси, които искат пари, за да избягат от пленичество. В замяна на това обещават да поделят наследството си с добрия човек, който им изпрати 300-400 евро. Измамата се прилага у нас още от средата на 90-те години.

В последно време обаче има регистрирани два случая на самоубили се мъже, които се подлъгали по нея. Те превели и значително по-сериозни суми на нигерийските бандити, които разпращат милиони писма всеки ден, надявайки се някой да се подведе и да се подведе и да им прати пари. Мъжете не успели да понесат резила и загубата и сложили край на живота си.

Според официални данни жертвите от недоброжелатели в интернет са десетки хиляди, но те не са категоризирани по вид измами. Именно затова не е ясна и точната бройка на т.нар. измама "419", но антимафиотите са категорични, че са доста чести, но за по-малки суми.

Регистрираните крупни измами не надвишават 10 годишно, но за сметка на това сумите, с които са се разделили хората при тях, са доста сериозни. Повечето подлъгали се били стари ергени.