Кралицата е питала свои гости по време на вечеря за „три добри причини защо Великобритания трябва да е част от Европа“. Това съобщава кралският автор Робърт Лейси, цитиран от в. „Индипендънт“.

„Дайте ми три добри причини“ - питаше тя наскоро своите събеседници по време на вечеря, „защо Великобритания трябва да е част от Европа“, пише Лейси.

Според него обаче зад въпроса на кралицата няма намеци, тъй като тя „харесва хубавия разговор на масата. Това е било просто въпрос“. „Както знаем, тя е много внимателна да не издаде какво може да е мнението й по този въпрос. Същото може да се каже и за нейния съпруг“, допълва авторът.

От своя страна говорител на Бъкингамския дворец заяви, че „кралицата е над политиката и действа съобразно съветите на правителството по отношение на политическите въпроси“. Той посочи също, че референдумът е въпрос, който трябва да се реши от британския народ.

Елизабет Втора и кралското семейство никога не публикуват позициите си по въпроси, свързани с избори в страната. Въпреки че конституцията на Великобритания не забранява гласуването на кралското семейство, това се смята се за неконституционно.

Миналия месец медийният регулатор в страната отсъди, че изданието „Сън“ е нарушило медийните регулации като е публикувало на първа страница материал, в който се казва, че Елизабет Втора подкрепя излизането на страната от ЕС. Заглавието „Кралицата подкрепа „Брекзит“ е „значително подвеждащо“, посочиха от Независимата организация за медийни стандарти.