Броят на потребителите в социалната мрежа за фотографии и видеоклипове „Инстаграм” (Instagram) достигна 500 милиона души. Последните 100 милиона са се регистрирали само в последната година, съобщиха администраторите на приложението, което е собственост на „Фейсбук”.

„Днес сме щастливи да обявим, че общността ни нарасна до над 500 милиона инстаграмъри, от които повече от 300 милиона ползват „Инстаграм” всеки ден”, гласи блог-пост на американската компания, цитиран от АФП.

„Общността ни е все по-глобална, като 80% от потребителите живеят извън САЩ”, пише още в анонса.

Компанията на Марк Зукърбърг закупи „Инстаграм” през 2012 година. Броят на потребителите във „Фейсбук” е 1,6 милиарда.

От началото на тази година фотоприложението увеличи усилията си в рекламния сектор, а заедно с това въведе ново подреждане на потока от информация, подобно на това във „Фейсбук”. Така вече публикуваните снимки и клипове не излизат в хронологичен ред, а на базата на алгоритъм за „предпочитания”, който предлага и по-добри възможности за промотиране на „спонсорирано” съдържание.

Според сегашните прогнози на агенцията „eMarketer” през 2016 г. приходите от реклами на „Инстаграм” ще скочат със 144% спрямо 2015 г. до 1,53 милиарда долара.

Около 85% от тях се очаква да дойдат от САЩ.