Иновативно високотехнологично решение осигурява по-надеждна защита на децата с аутизъм и по-голяма сигурност за техните семейства. Устройството със социална насоченост бе представено днес във Vivacom Art Hall.

CAPPO е разработка на стартъп компанията EuroPATC, основана у нас със средства на  инвестиционния фонд Eleven, и се явява технологична новост в световен план. Проектът е подкрепен от Виваком, като 30 български семейства ще изпробват изобретението безплатно през следващите шест месеца.

На пазара устройството ще се предлага от фондация I CAN TOO. Негов автор е Драгослав Радойчич, инженер-програмист, основател на EuroPATC и самият той баща на 11-годишно дете с аутизъм. Идеята му хрумва през 2013 г., когато детенце с аутизъм в Ню Йорк бяга от училище, за да бъде намерено 3 месеца по-късно в една река.

„Никога няма да забравя този трагичен случай”, сподели Радойчич на представянето на CAPPLO. „Създадoх това решение заради всички деца с аутизъм по света и съм щастлив, че от днес започваме да творим история!”, допълни той.

CAPPLO е електронно устройство, което се поставя в специално разработена дрешка на гърба на детето. То е снабдено с множество сензори, които следят къде е детето, каква е позицията на тялото му, дали е паднало, движението, вибрациите (включително при гърч и епилептични пристъпи), има ли повишение на температурата или досег с вода.

Устройството функционира на базата на напредничава софтуерна програма и уеб базирана платформа. То изпраща сигнали, които родителите следят на мобилния си телефон, лаптоп или таблет, според настройките, които са задали.

CAPPLO регистрира всяка промяна в състоянието на детето и при отклонение изпраща SMS и звуков сигнал до родителя и до посочения от него кръг от доверени хора. Така се осигурява по-надеждна защита за децата с аутизъм, по-голяма сигурност за техните семейства и се изгражда общност от съмишленици.

Уеб базираната платформа записва всички данни за живота на децата, всеки ден. Събраните масиви от данни могат да намерят приложение за анализи и изследвания в научно-изследователски, университетски, терапевтични и фармацевтични центрове.

Останалите устройства за деца с аутизъм в света (часовници, гуменки, гривни) нямат сензори, поставят се директно на кожата (което за свръхчувствителните деца с аутизъм е проблем), нямат поддържаща уеб платформа за споделяне на идеи и практики и помощ от съмишленици.

Виваком съдейства технологично и финансира развитието и пилотната фаза на проекта. „CAPPLO освен високотехнологично изобретение и продукт на стартираща компания е и една кауза, която реално ще помогне на много хора по света. Очакваме след гладкото преминаване на тестовата фаза продуктът да стане широкодостъпен и за пореден път с помощта на иновации и технологични решения да се превъзмогнат сериозни социални и лични предизвикателства – нещо, което е в центъра на нашата философия и ценности”, каза Веселка Вуткова, директор Корпоративни комуникации на Виваком.

Устройството ще се предлага на пазара на достъпна цена. Отделно от това, предстои да се учреди благотворителен фонд за набиране на средства, така че CAPPLO да достигне до всяко нуждаещо се дете и неговото семейство, уточни Севдалина Василева, консултант на EuroPATC и фондация I CAN TOO.

„България е първата страна, в която тази новост без аналог в света, се изпробва. България ще бъде и първата държава, в която устройството ще бъде пуснато на пазара – през декември 2016 г.”, допълни тя.