Нарушения по европрограмите на приблизителна стойност от 446 млн. лв. е установила Европейската комисия за последния програмен период от 2007-2013 г. Това стана ясно от прессъобщение, разпространено от правителствената информационна служба.

През последните месеци опозицията на няколко пъти обвини управляващите, че заради провал в политиката по европейските фондове, ще се стигне до ситуация, в която страната ни ще трябва да плати за проектите от бюджета си. Една от сочените за проблемни програми е Програмата за развитие на селските райони, като се твърдеше, че корекцията може да достигне четвърт милиард лева.

Тогава вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че са възможни корекции, но едва ли тези по ПРСР ще надхвърлят 250 млн. лв.

„По приблизителни данни общият размер на наложените финансови корекции по оперативните програми не се очаква да надхвърлят 4% от общия бюджет за периода или около 620 млн. лв”, сочи още прессъобщението.

Какво представляват корекциите?

Финансовите корекции по оперативни програми са инструменти на ЕК, с които се следи правилното изпълнение на проектите. Ако бъдат установени нарушения, част от финансирането се пренасочва към други проекти, които предстои да бъдат изпълнени.

Корекциите не могат да бъдат възстановени във финансирането на същата програма, в която са констатирани нарушения.

ЕК може да наложи корекции, които да доведат до намаляване на ресурса, но до момента не се е стигало до това, посочват от Министерски съвет.

От Дондуков 1 не пропуснаха да отбележат слабостите при управлението на еврофондовете по време на управлението на Пламен Орешарски.

Наложените финансови корекции отчитат ръст от началото на оперативните програми. До края на 2013 г. размерът на наложените финансови корекции е близо 166 млн. лв, а само за 2014 г. те надхвърлят сумата от 280 млн. лв.

Точният размер на финансовите корекции, наложен от Европейската комисия, тепърва ще се изяснява, защото някои са обект на одит, а други се оспорват в съда.