Окръжната прокуратура в Силистра внесе в Окръжния съд в града втори обвинителен акт za противозаконния ремонт на „Куршумлу джамия“ - художествен и архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. 39-годишният Бюрхан С. от Дулово ще бъде изправен пред съда за извършени ремонтни дейности по интериора и подовата настилка на джамията като продължавано престъпление по член 277а, ал. 4, във връзка с член 26, ал. 1 от Наказателния кодекс. Подсъдимият е с мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева, съобщават от прокуратурата.

В периода от март до април 2015 г., без да притежава необходимите разрешения за извършване на ремонтни работи в сграда, паметник на културата с национално значение, подсъдимият Бюрхан С. наредил измазването на стените на джамията на два метра от пода, като изцяло са унищожени стенописи отпреди 500 г. Реставрацията им върху площ от 80 до 110 кв. метра ще струва около 27 000 лева.

Върху пода на „Куршумлу джамия“ било поставено дървено дюшеме, което скрило оригиналната керамична подова настилка. По фасадата на сградата необратимо е унищожен оригинален каменен градеж, чието възстановяване би оскъпило бъдещи консервационно-реставрационни работи.

В хода на разследването бил разпитан имамът на новата джамия в Силистра, който посочил, че през пролетта на 2015 г. подсъдимият Бюрхан лично заявил пред него, че възнамерява да извърши ремонт на интериора на „Куршумлу джамия“ без разрешително. Наетите от него строителни работници искали да изхвърлят големи каменни плочи от прозорците, но имамът успял да ги спре с аргумента, че са на повече от 500 г.

За незаконния ремонт на фасадата на джамията в Силистра подсъдим е и турският гражданин А. Ялчъндаг, който в периода от 28 октомври до 9 ноември 2015 г. наел неспециалисти, които запълнили образуваните каверни по стените на джамията с мраморен прах, каменно брашно и бял цимент. Според назначените експертизи по досъдебното производство тези материали били крайно неподходящи и се различавали по състав, плътност и цвят от оригиналния камък на джамията, построена около 1680 г. от архитект от школата на известния османски архитект Синан паша. Заради оловния купол на градежа тя била наречена „Куршумлу джамия“. Съдебното следствие срещу А. Алчъндаг ще се води при условията на задочното производство, тъй като Алчъндаг е напуснал България.

Предстои делото срещу Бюрхан С. да бъде насрочено за разглеждане в Силистренския окръжен съд.