Компанията „БитТорент” (BitTorrent) ще стартира собствена онлайн телевизионна мрежа, съобщават „Варайъти” и сайта „Енгаджет”. Това ще бъде разширение на приложението „OTT News”, което p2p иноваторите пуснаха в началото на годината и по-старата услуга „BitTorrent Live”.

Според „Варайъти” името на новата услуга ще бъде „BitTorrent News” и тя ще стартира до президентските избори в САЩ през ноември. Тя обаче няма да представлява 24-часовия новинарски формат на Си Ен Ен и други мрежи.

„БитТорент” вече търсят да наемат журналисти, като описанието в обявите им представя бъдещия канал като фокусиран върху „политически кампании, спортни, технологични и културни събития”.

Това е поредна стъпка на компанията, която стои зад популярната торент-технология, в пренасочването й към изцяло медийни и комуникационни функции. Най-напред тя навлезе в сферата на легално разпространение на музика и филми, както и в осъществяването на пряка видеовръзка с различна цел. Всичко това се опосредства от p2p торент системата.

„БитТорент” съвсем не е единствената технологична компания, която възприе бизнес посоката на опосредстване на новинарска информация. По-рано тази година „Фейсбук” увеличи възможностите на своята „Live” услуга, която вече се използва от редица информационни агенции като Ройтерс, Евронюз, Би Би Си и други за пряко излъчване на събития. Според някои коментари от последните месеци, компанията на Марк Зукърбърг също ще създаде своя собствена новинарска видео услуга.