Литва връща на постоянна основа задължителната военна служба, възстановена в страната временно през 2015 г. Президентката Далия Грибаускайте подписа днес указ, с който одобри съответното решение на парламента, предаде ТАСС.

Така литовските въоръжени сили минават към смесен модел, включващ наборна и професионална армия. Тази система "укрепва връзката между обществото и армията, дава възможност по-добре да се осъзнае нуждата от подготовка за отбрана на страната, която е сред инструментите за възпиране", коментира Грибаускайте.

Предвижда се в почти тримилионната страна всяка година да получават повиквателни 3500 до 4000 новобранци. Военните твърдят, че така ще може в най-кратки срокове да се формира необходимият активен резерв и да се окомплектоват подразделенията, някои от които преди връщането на наборната служба наброяваха само една трета от необходимите кадри.

Проучвания в Литва сочат, че 68 на сто от жителите й подкрепят връщането на наборната служба. Тя бе премахната през 2008 г. с оглед преминаване към кадрова армия, но възстановена временно за пет години през 2015 г. с мотива, че се изостря геополитическата ситуация, припомня ТАСС.