Вегани и вегетарианци се събраха пред Народното събрание на мирна демонстрация-протест срещу убиването на всички животни, предаде БГНЕС.

Протестиращите искат промяна в законодателството и “да се приравни убийството на всяко едно животно с убийството на хора. Искаме животът на животните да се третира по същия начин, както животът на хората”, това коментира Никола - един от организаторите на протеста.

Според него яденето на животни е въпрос на избор, но не и за животните, които умират. Затова взимаме тяхната страната и искаме да имат фундаментални права като правото на живот. Никола е на мнение, че в момента животните са като роби и срещу тях се извършва геноцид, а те живеят на места, които приличат на концлагери.

Във връзка с това, че веганите и вегетарианците са малцинство сред мнозинството месоядни, а настояват да се променят хранителните навици на мнозинството, Никола заяви, че настоява за това, защото животните плачат и се борят за живота си.

Друга от протестиращите Йоана Карацанева заяви, че протестира срещу яденето на месо, защото всяка хапка месо, преди това е била живот. Според нея, е нецивилизовано да се яде месо, а в XXI век има достатъчно храни, които да заменят месото по всякакъв начин. Като пример тя посочи протеина, който се намира често в бобовите растения и в лещата, както и в много зеленолистни растения.

Според нея витамините от групата В не се намират в карантията на животните, а 15% от хората по земята страдат от недостиг на този витамин.

(Не така обаче стоят нещата с витамин А, който се намира само в месото на животните и следователно много трудно може да бъде приет чрез моркови, например, които съдържат каротин или провитамин А - бел. ред.).

Според Карацанева обаче витамините могат да се открият във всички растителни източници, с изключение на витамин В12, но пък този витамин може да се приема с хапчета.

Попитана, защо от цялата история на човечеството досега за първи път протести срещу яденето на месо се появяват едва сега, Карацанева каза, че проблемът се появява с индустриализацията, когато животните са натъпкани от полянките в места като концлагери и съществуват с една цел - да бъдат изядени.

Карацанева обаче се съгласи с факта, че все още макар и в малък процент, има животни които растат свободни по полянки, но все пак не трябва да се ядат. Според нея обаче това е илюзия и повечето селяни си хранят животните основно с фуражи, което не било пълноценно хранене за животните.

Младата вегетарианка обаче заяви, че е право на всеки човек да определя как да се храни.