Главният прокурор отправи предложение до Пленума на Висшия съдебен съвет да формира работна група от представители на всяка от колегиите, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на районните прокуратури и съдилища, подложени на силно натоварване с наказателни дела поради миграционния натиск по южната ни граница с Турция и Гърция.

Сотир Цацаров призовава ВСС да вземе бързи мерки за кадрово, материално – техническо и финансово осигуряване на граничните прокуратури и съдилища, съобщиха от прокуратурата.

Увеличеният бежански поток по границите на Република България в районите на Царево, Малко Търново, Средец, Елхово и други гранични общини води до увеличаване на обема на работа на органите на съдебната власт по наказателни производства за престъпления по чл. 279НК, чл.280 НК и чл.281 НК.

Прокурорите и съдиите в граничните райони работят в условията на високо натоварване и напрежение – не достигат разследващи полицаи, има недостиг на съдии и прокурори. Само на 16.06.2016г. в РП Царево и РС царево са били разгледани и решени 27 незабавни производства за нелегално преминаване през границата. Разследването по всяко от делата е приключило в рамките на 48 часа от един разследващ полицай в ГПУ Царево и трима прокурори от РП Царево, единият от които командирован от РП Бургас. Делата са свършени от двама наказателни съдии от РС Царево.

Въпреки отличната координация между органите на гранична полиция, прокуратура и съд до момента, ситуацията изисква бързи и общи решения от Висшия съдебен съвет. Необходимо е създаване на условия за нормална работа в граничните райони - увеличаване броя на магистратите и служителите, поемане на командировъчни разходи за пътуване и т.н. Следва да се предложат конкретни мерки и на други държавни органи – напр.Министерство на вътрешните работи - ГД“Гранична полиция“. Главният прокурор предлага вземането на решения по тези въпроси да се извърши в срок до 15.07.2016г., за да се гарантира нормален работен процес и по време на съдебната ваканция.