Обтегнатите отношения между бившите съюзници Турция и Израел може да бъдат подобрени още тази седмица, след като и двете страни са се съгласили да подпишат общо споразумение на 26 юни. Това съобщават източници, цитирани от турския в. „Хюриет“.

Делегации от двете страни, водени от помощник-секретаря на турския външен министър Феридун Синирлиоглу и специалният пратеник на израелския премиер Джоузеф Сишановер ще проведат среща в неделя, 26 юни. На нея ще бъде обявено, че държавите са постигнали споразумение за прекратяване на 6-годишния си конфликт, посочват високопоставени анонимни източници.

Отношенията между Турция и Израел се влошиха, след като израелски сили за сигурност убиха деветима турски и един турско-американски гражданин на борда на пътуващия за Газа кораб „Мави мармара“ през 2010 г.

Според източниците след декларацията на 26 юни споразумението ще бъде финализирано от помощник-секретарите на двете външни министерства през юли. До края на юли пък се очаква дипломатическите отношения между двете страни да бъдат напълно нормализирани, което включва и двустранното изпращане на посланици.

Ако този процес премине без усложнения, възраженията на държавите една срещу друга в международните организации също ще бъдат оттеглени. В резултат на това и последните пречки пред общи военни обучения, енергийни и отбранителни инвестиции ще бъдат премахнати.

По искане на Анкара Израел се извини на Турция през 2013 г., което беше видяно като стъпка към подобряване на двустранните връзки. Те обаче се влошиха отново година по-късно по време на военната офанзива в Газа.

През 2015 г. държавите започнаха да водят тайни преговори за подобряване на двустранните връзки. Сред исканията на Анкара за подобряване на отношенията са компенсации за близките на семействата на жертвите от „Мави мармара“ и вдигане на израелската блокада на Газа. Според източниците двете страни са постигнали компромис, след като Израел се е съгласил да финализира процедурите си за строеж на болница, която да обслужва жители на Газа, като също така няма да пречи на Анкара да доставя медикаменти и служители за лечебното заведение.

В същото време Турция и Германия планират съвместно да построят електроцентрала в Газа, която да доставя електричество в региона. Отделно Анкара самостоятелно ще построи там централа за дестилиране на вода.