Протеините са много важни за работата на организма. Ограничаването им и пълното им изключване от менюто води до трайни и сериозни проблеми в нормалното функциониране на органите и системите.

Когато ядем протеини тялото ни ги разгражда до много важни аминокиселини, които се използват по различен начин в организма. Те основно доставят важната за тялото енергия, която има съществено значение за редица физиологични процеси в тялото.

Имунна система

Протеините са основна хранителна единица, необходима на имунната система за нормалната ѝ работа. Антителата са основното оръжие на имунната система, което тя изпраща в атака срещу навлезли вируси, патогени, бактерии.

Антителата по своя състав всъщност са протеини. Ето защо не трябва да лишаваме имунната си система от протеини, ако искаме тя да функционира правилно.

Електролитен баланс

Електролитният баланс или така нареченият pH баланс на тялото е от огромно значение за здравето. Всички течности в тялото, включително слюнка, пот, кръв, плазма, лимфа, функционират най-добре при неутрално pH или приблизително 7.

Храните и напитките, които приемаме всеки ден променят водно-солевия баланс в тялото, а заедно с него и баланса в телесните течности. Това води до хронични заболявания. Протеините предпазват от тези вредни процеси в клетките като допринасят за нормализирането на електролитния баланс.

Протеините произвеждат нещо като буфери, които се активизират в тялото, когато течностите в него започнат да стават или прекалено киселинни, или прекалено основни.

Изграждане на скелета и мускулатурата

Движението ни е немислимо без здрави скелет и мускули. За тяхното изхранване са необходими протеини. Ако изключим тези хранителни вещества от менюто си, постепенно скелетно-мускулният апарат ще започне да страда.

Протеините от храната се преобразуват в така наречените структурни протеини, които играят важна роля в изграждането именно на този носещ апарат на организма. Най-богатият протеин в тялото ни е колагенът. Именно той стои в основата на изграждането на скелета, сухожилията, ставите, кожата и мускулите.

Транспорт на хранителни вещества

Протеините имат важна роля и в пренасянето на важни хранителни вещества. Чрез метаболизирането си протеините транспортират натрий и калий извън клетките като по този начин балансират електролитните нива в тях.

Протеините участват още в транспорта на соли, витамини, желязо и хемоглобин – все важни за кислорода в клетките вещества. Хемоглобинът също е вид протеин. Една от функциите му е извеждането на въглеродния диоксид от клетките, освен въвеждането на кислорода в тях.

Така тялото успява да поддържа баланса на полезните и вредните вещества вътре в себе си. Ето защо протеините не трябва да се изключват от хранителния режим. Трябва да се отбележи още, че растителните и животинските протеини не са със сходен състав и не са напълно взаимозаменяеми.