Финансовото разузнаване на ДАНС засекло съмнителни парични трансфери, свързани с висши държавници. В същото време все по-често се получава информация за съпричастност на българи към дейността на Ислямска държава. 

Това става ясно от годишния доклад за работата на Финансовото разузнаване през 2015 г.

По отношение на засечените парични трансфери, свързани с високопоставени държавни служители, от ДАНС са доста пестеливи в подробностите. Не се посочва за колко души става въпрос и какви са предприетите мерки след постъпилата оперативна информация. Според отчета:

Докладват се и случаи, касаещи типологии, свързани със съмнителни операции/сделки, които се извършват от лица, заемащи висши държавни длъжности, както и такива, касаещи дейност на лица, свързани с трафик на хора и наркотици.

Това е и единствената информация, свързана с корупцията по високите етажи на властта. По подобен начин в доклада за 2014 г. не беше отбелязан нито ред за фалита на КТБ

От ДАНС не влизат в подробности и по отношение на засечените парични трансфери, свързани с Ислямска държава. Отбелязва се обаче тенденция на увеличаване на броя физически лица, съпричастни към дейността на терористичната организация:  

Все по-засилено се получава и информация относно вероятна съпричастност на български физически лица към дейността на т. нар. „Ислямска държава”. Получавана е и информация относно изграждане на схеми тип „boiler room”, в които активно участие имат български физически и юридически лица, обикновено във фазата на разслояване на активите.

Посочената измама „boiler room” представлява фиктивна покупко-продажба на финансови инструменти - предимно акции, на несъществуващи компании. Сделката минава през свързани дружества, като целта е поддържане на високата цена на акциите. 

По информация на ДАНС основно чрез Western Union се докладват и операции, извършени от лица, "които вероятно се свързват с финансиране на тероризъм (на дейността на т.нар. „Ислямска държава”)". От ДАНС са категорични, че предвид ситуацията в Близкия Изток - предимно в Сирия, Ирак, Ливан, Афганистан и Либия, в страната чрез системите за парични трансфери навлизат средства, които биха могли да бъдат използвани както за финансиране на тероризъм.

От ДАНС намекват, че МВР не работи качествено по подадени сигнали за пране на пари. Контраразузнаването е подавало сигнали за международни финансови схеми, в които българи са използвани за "мулета". Вместо да бъде разработен от Главна дирекция "Национална полиция" обаче, сигналът се препращал на по-ниското ниво - Областна дирекция на МВР. 

"Това от своя страна означава, че вероятно ГД "Национална полиция"-МВР не работи по версия всички случаи да са свързани в мащабна схема. Затрудненията при разследването на подобни схеми, които следва да бъдат отбелязани на базата на получаваната в САД ФР (финансовото разузнаване, бел. ред.) обратна информация, са свързани преди всичко с честото третиране на случаите като изолирани един от друг, доказване на знанието на лицата за участие в изпиране на средства, получени от измами и в някои случаи – липса на ясни и конкретни данни за предикатно престъпление.

САД ФР – ДАНС разполага с информация, че подобни анализи са правени и в чужди ФРС, като описаните типологии съвпадат с тези, които се наблюдават и в България", се посочва още в доклада.

Любопитна подробност в него е, че Финансовото разузнаване използва интернет, за да засича придобитата оперативна информация. В доклада е описан случай на трансфери по сметки на офшорна фирма. Наредителят на парите е физическо лице, което е регистрирано като земеделски производител, който получава субсидии от Държавен фонд "Земеделие". В доклада четем:

При проверка в Интернет данни на чуждестранното дружество бенефициент по преводи, съвпадат с тези на ЮЛ, свързано с наркотрафик, незаконна търговия с оръжие, трафик на хора, склоняване към проституция или други тежки престъпления.

За миналата година в ДАНС е постъпила информация за съмнителни операции на стойност повече от 2 млрд. евро.