Разследването на сигнала за блудство срещу 54-годишният Илиян Василев, учител по музика в Дулово, е продължило близо година. То е започнато презмай месец 2015 година, след подаден сигнал от директора на училището, в което е работил мъжът.

Окръжният прокурор на Силистра Теодор Желев заяви, че разследването е продължило в това време, за да може внимателно и без допълнително травмиране на пострадалите да се съберат доказателства и да се направят разпитите.

Желев посочи, че разследващите са открили и следи в интернет – снимки, а при ареста са конфискувани и видео материали. Разследването се води за престъпления между ноември 2014 и април 2015 година.

Илиян Василев е напуснал училището по взаимно съгласие след разговор с директора на учебното заведение. По думите на Теодор Желев не се разследват случаи и няма доказателства за случаи на блудство с частни ученици, които евентуално са посещавали учителя след неговото напускане.

Директорът на училището е действал по установен ред и изключително бързо. След подаден сигнал от родители до учители, директорът е уведомил социалните служби, местната Агенция за закрила на детето, откъдето е подаден и сигнал до прокуратурата.

Теодор Желев посочи изрично, че в случая става въпрос за блудство и не става въпрос за насилиеНяма и други сигнали срещу учителя по музика.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест след изтичането на 72-часовата мярка за задържане на Илиян Василев.

Ако престъплението бъде доказано в съда Василев може да получи присъда от 10 до 12 години.