Героините от ансамбъла на България по художествена гимнастика бяха посрещнати от най-тежкото състезание в живота си с химна "Мила родино", изпълнен от малки български грации. Момиченцата се бяха подредили на изхода на сектора за посрещане на пасажери на Летище София, очакващи с цветя в ръце златните си каки, които играха без грешка на европейското първенство в Израел в името на своята "сестра" Цветелина Стоянова. И дори се върнаха у нас с медал, символизиращ характера и победата на силата за живота, пише в. "24 часа“.

Ина Ананиева, Илияна Раева, Християна Тодорова, Михаела Маевска и другите момичета от ансамбъла можеха да си позволят да се усмихнат, докато ръкопляскаха на малките момичета, посрещнали ги с цветя и химна.

А когато треньорката Ина Ананиева, Илияна Раева и грациите се появиха, малките гимнастички запяха химна в тяхна чест, за да дадат началото на емоционалното посрещане в София.

Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова бяха съсипани след седмицата, в която изживяваха шока от решението на Цвети Стоянова да опита да отлети от тях и от живота. Но близо час останаха на летището, за да разкажат всичко, което чакащите ги искаха да разберат. И най-важното - да обяснят на все още неразбралите, че Цвети Стоянова е част от семейството им - направили са всичко, за да я разубедят да напусне ансамбъла и ще бъдат постоянно до нея в борбата й за живот.

"Умолявам ви, не обвинявайте, че сме я изоставили. Ние никога няма да я изоставим. Молихме я да се върне. А сега се молим и вярваме, че пак ще е с нас", каза Ренета Камберова, след което се разплака по време на емоционалната си изповед за Цвети Стоянова.

Рени разказа как в петък всички момичета са се събрали и са отишли заедно у Цвети, за да я убедят да промени решението си да напусне спорта.

"Отидохме към 9 вечерта. Стояхме до 12,30 след полунощ. Как ли не я убеждавахме, уверявахме я колко е важна за нас. По едно време дори трябваше да тропнем по масата и да й кажем, че не можем една без друга, че сме едно семейство. Чак когато тя обеща, че ще се върне и ще бъде с нас на европейското, си тръгнахме. В събота имахме допинг тест. Отидохме, но нея я нямаше.  Това можеше да означава, че я укриваме. Започнахме да й звъним. Не спряхме, докато не вдигна и пак я убеждавахме. Потърсихме я, тя ни каза, че не може повече. Казахме ѝ, че я обичаме и че сме зад нея. Това, което се каза, че сме я оставили, са пълни глупости. Тя ни е семейство и забранявам да се говори против нас и против треньорите ни, защото направихме всичко. Ние бяхме готови да стъпчем една мечта в името на това Цвети да е щастлива", сподели Камберова. И точно тогава сълзите й рукнаха.

В събота Цвети изпраща есемес на психолога на отбора Таня Янчева: "Госпожо, не мога. Отказвам се".

"Тогава вече знаехме, че каквото и да направим, няма как да я разубедим. Че тя е взела решението си. Казахме й, че я обичаме, че тя е наша сестра. Аз й казах: "Цуце, важно е да се чувстваш добре, важното е да си щастлива. Тогава тя ми каза: "Рени, обещавам ти, че един ден пак ще се усмихна истински." И аз знам, че е така. Чакам я да изпълни обещанието си", каза през сълзи Камберова.

Чистотата и силата на сълзите и изляха и други откровени дузи на шампионка в живота. "Искам да кажа и за Людмила Казанова – не може да я нападат и нея. Извратено е да се сипят лъжи за семейството ѝ. Тя спаси отбора ни. Любомира Казанова и Снежана Дечева са две момичета, които са заедно с нас от 3 години. Когато някоя от нас се разболее или контузи, кой мислите изпълнява съчетанията на тренировки? Когато Мишето беше контузена и Бубето трябваше да играе вместо нея, защо пак никой не си съчини, че е взела мястото на някого? Нейната работа е изключителна - тя трябва да знае ролята на всяка една от нас. И ако аз се разболея, тя ще влезе да ме замени. На нея се дължи голямо извинение", каза Ренета Камберова.