Цените на автомобилните горива вървят нагоре, като в София масовият бензин А95 вече се продава средно за 2 лева. Районът на столицата, който е най-големият пазар в България, е и най-скъп. Във Варна и Габрово например цените са осезаемо по-ниски. "Разходка" из страната показва огромни разлики между различните вериги и различните градове.Във вчерашния ден национален шампион по евтиния е бензиностанция на АР Смолян с цена 1.69 лева за литър А95, а на другия полюс са обекти на "ЛУКойл" в Доспат и в Белене с рекордните 2.05 лева за литър, сочат данни на портала Fuelo.

Прави впечатление, че там, където има бензиностанции на нашумелия варненски бизнесмен Веселин Марешки, останалите играчи - и малки, и големи вериги - също са "свалили гарда" и продават по-евтино. Така е в Айтос, Габрово, Свищов, Горна Оряховица, където на обектите на ВМ Petroleum обикновеният бензин вчера струваше по 1.76 лева и конкурентите в същите населени места продаваха или на същата цена, или с 2-3 стотинки отгоре, пише "Сега". 

Средната цена за страната вчера бе 1.96 лева за литър гориво с октаново число 95. Пълзящото поскъпване на горивата не е изненада, то следва котировките на нефта и на долара, както и засиленото търсене. В средата на март масовият бензин у нас бе паднал до средно 1.80 лева. Но оттогава суровият петрол поскъпна и в момента кръжи около 50 долара за барел. А още миналия месец експерти прогнозираха, че през лятото бензинът ще надскочи 2 лева - както всяка година се случва в сезона на големите отпуски и увеличените пътувания.

По данни на европейския енергиен портал Energy.eu в момента цените на масовия бензин без акцизи и ДДС са по-високи в България, отколкото в други 12 държави от ЕС. Цената без данъци у нас е 47.3 евроцента - съвсем близо до средната стойност за 28-те от ЕС - 48.3 евроцента за литър. Подобна е картината и за дизела - в 14 държави от ЕС той е по-евтин преди облагането с акциз и ДДС.

ФЕНОМЕН

Каквито и да са мотивите и начините, по които го постига, аптечният бос от Варна успя да направи революция на българския пазар на горива, като развали спазваната дълги години тактика на основните играчи да се придържат към еднакви или разминаващи се със стотинка-две цени. Съперници на Марешки твърдят, че имат съмнения в качеството на горивата, а други коментират, че с акцията "ниски цени", вместо да плаща за реклама, той си прави хитра предизборна кампания - бизнесменът обяви, че е кандидат за президент. В момента продължава разследването на КЗК за картел при продажбите на горива. Събират се доказателства за наговаряне на цени между 7 компании - "ЛУКойл България", "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол" и "НИС Петрол". Резултатът от проверката се очаква до средата на юли.