В стремежа си да отслабнем и да изглеждаме добре, а и да не рискуваме да отключим диабет, първото нещо, което правим в тази посока е да откажем шоколада. Той обаче е сред най-полезните храни, от които не трябва да лишаваме напълно организма.

Според нови проучвания, шоколадът на закуска стимулира паметта, абстрактното мислене и тласка метаболизма към редукция на мазнините.

Учените от Университета в Сиракуза изследвали ефектите от шоколада рано сутрин върху 968 души на възраст между 23 и 98 години. Хората не трябвало да променят хранителните си навици по време на изследването. Единственото, което променили било приемът на шоколад рано сутрин.

Резултатите от изследването изненадали учените, след като констатирали подобряване на познавателните способности на взелите участие пациенти. Участниците имали доста добри резултати в тестовете за услужливост на паметта и абстрактното мислене.

Заключението на учените е, че редовната консумация на шоколад рано сутрин в малки количества повишава производителността и подобрява когнитивните способности, дори при възрастни.

Какви са ползите от шоколада за метаболизма?

Освен подобряване на мисловните способности,паметта и продуктивността през деня, шоколадътповишава и метаболизма.

Затова не трябва да го изключваме напълно от диетата си, когато се стремим да отслабнем. По-ранни изследвания от 2012 година сочат, че хората, които редовно закусват с блокче шоколад губят тегло много по-скоростно от останалите.

Потискането на желанието за късче шоколад кара организма да превключва на режим изчакване. Така се задържат излишните килограми и се затруднява ускоряването на метаболизма.