Родители следят онлайн с какво хранят хлапетата им

 

На здравословен режим минават детските градини на Пловдив, където е абсолютно забранено пърженото. Намяляват се също белият хляб, солта, захарта и мазнините, обяви зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.
Диетолози  от Медицинския университет в града на тепетата актуализират менютата в забавачките. Те изследват какви продукти са най-полезни за подрастващите и ги включват в хранителния режим. Старите рецептурници, по които се готвеше, вече не били толкова актуални. Вместо пържене, обработката на продуктите щяла да става на пара. Набляга се на варенето и печенето. Активно присъства и рибата, богата на полезните омега 3 мазнини.
Всяка седмица родителите могат да следят онлайн менюто в забавачката, където е детето им. "Разбира се, те не могат да влизат в кухнята да наблюдават как се готви, нито пък да опитват от храните. Единствено ще знаят в конкретният ден какво ще консумира хлапето им - дали ще яде супа от моркови или от пиле", обясни Стоянов. Ще има строг контрол върху качеството на продуктите - дата на производство и качество. За доставчиците, които зареждат градините, ще има сериозни санкции, ако се установи, че продуктите им са с изтекъл срок. Техните договори автоматично ще бъдат прекратяване. Прецеденти като този с Надежда Минчева, която доставяше гранясали риба в пловдивски забавачки, няма да се допускат. Заради скандала изгоря и кметицата на район "Централен" Райна Петрова, която беше сключила договор с бизнесдамата.
Зам.-кметът Стефан Стоянов е категоричен, че от рано трябва да се създават навици за здравословно хранене. В момента тече годишният прием в детските градини на Пловдив.