Председателят на ДСБ Радан Кънев призна пред bTV, че ДСБ е плащало по 10 000 месечно за положителни коментари в интернет и стана първият политик, който нарушава негласно наложената омерта на тази тема в политическия елит. Причината - всички, особено новопоявяващите се формации имат нужда от фалшива армия "симпатизанти", който да повлече след себе си реална маса гласоподаватели.

Кънев показа пред тв камерите договор от 2011 г., с който партията му, тогава оглавявана от Иван Костов, си е плащала за коментари в интернет.

В документа, подписан с новосъздадена по онова време фирма, са изброени няколко услуги, сред които управление на онлайн репутация.

Кънев обясни, че научил за съществуването на този договор от публикация в сайта „Биволъ". Той увери, че ако е знаел по-рано, би се възпротивил, защото ползването на коментарни функции от хора, които не коментират искрено, изкривява действителността. Кънев заяви, че 3-месечният договор е прекратен още в момента, когато станало ясно, че се публикуват коментари в полза на ДСБ, в частност на Прошко Прошков като кандидат-кмет на София.

Говорителят на Реформаторския блок каза още, че договорът е коректно отразен пред Сметната палата. На фирмата, ангажирана да „рекламира" ДСБ онлайн, са плащани по 10 000 лв. месечно. Кънев увери, че коментарите не са хулителни към други потребители.

„В интернет съм от преди да бъда в политиката. Знам ефекта на „троленето". Сега видимо партиите ползват подобни услуги и губят. Сигурен съм, че и ние сме загубили", заяви Радан Кънев. Той уточни, че договорът е подписан от финансовия директор на партията и изрази съмнение Иван Костов лично да се е занимавал с подобни неща.

„Боли ме сърцето като гледам сумите, защото с тях бих направил друга интернет кампания", призна Кънев и нарече подписания документ „сбъркана от пиарска гледна точка тежка греша".

„Цената сме я платили със загубата на изборите. Българските социалисти обаче не се учат и ще си платят на изборите", прогнозира Кънев.

Радан Кънев повтори позицията на реформаторите, изразена вчера, че зад протеста в Пловдив и погрома над Джумая джамия прозира „ръката на посткомунистическата мафия", която според него винаги се протяга в предизборна ситуация. „Това е опасно палене на чергата. Слава Богу, много граждани са толерантни и не се хващат на тези неща".

„Ахмед Доган не е лидер на българските турци, а е бизнес лидер на България. Той злоупотребява с българските турци”, каза още Радан Кънев. По думите му въпросът за агитацията на майчин език се повдига изкуствено, за да се активизира крайния вот – националистическият и този на етническите турци.

Според него от „Атака” пък отчаяно се опитвали „да си спасят лицата” пред своите избиратели и затова са готови да нагнетят конфликт в обществото.