Броят на разселените хора в световен мащаб достигна нов рекорд. Към края на 2015 г. 65,3 млн. души са били принудени да напуснат домовете си, съобщават от агенцията за бежанците на ООН. „Това е първият път, в който се премина прага от 60 млн.“, посочват от агенцията в изявление. 

Според ръководителя на Върховния комисариат за бежанците (ВКБООН) Филипо Гранди докато конфликтите и преследванията принуждават все повече хора да бягат, антиимигрантските политики и настроения пречат на волята за настаняване на бежанци. „Желанието на държавите да работят заедно, не само заради бежанците, а заради общите човешки интереси, е това, което е подложено на тест днес“, посочи още той. 

По данни на ООН само през изминалата година броят на хората, напуснали дома си, е нараснал с 5,8 млн. По данни на организацията, като се има предвид населението на Земята, което е 7, 349 млрд, един от всеки 113 души е или разселен в рамките на своята държава, или е бежанец. Това отбелязва „ниво на риск, за което ВКБООН не познава прецедент“, се казва още в съобщението на агенцията. В момента броят наразселените хора е повече от населението на държави като Франция и Великобритания.