България е традиционен производител на храни за целия свят и не трябва да изоставяме амбицията да бъдем сред най-добрите в тази област. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който откри в град Летница нова производствена база за обработка и консервиране на плодове, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Партньори в компанията са българи и германска фирма, на които президентът днес благодари, че са създали модерна инсталация в самото сърце на България и че увеличават заетостта, особено в пиковите месеци за обработка на продуктите. С новата мощност хладилникът се очаква да достигне годишно производство 6-7 хиляди тона и да се разкрият 400 нови работни места.

"Днес произведени в България храни се търсят не само в Германия и Австрия, но и в Китай, Виетнам, в цяла Централна и Източна Азия. Когато се каже "храни от България", това е символ на високо качество и на високо търсене", допълни държавният глава.

Президентът Плевнелиев припомни, че в града производствена мощност има и световноизвестната компания за производство на стени за катерене „Уолтопия“. „Нека разказваме тези примери за иновативност и успешно развитие“, призова държавният глава, след като поздрави ръководството и служителите на фирмата.

Президентът изказа думи на благодарност към германските инвеститори - "нашите приятели - те отварят един нов хоризонт, заедно с тях сме много по-силни", и към българските партньори, които от една малка манифактура през 90-те години днес вече са създали модерна фабрика с амбицията в следващите години тя да се превърне в един от петте най-големи индустриални производители на замразени продукти в България.