Хърватските депутати гласуваха в понеделник разпускането на парламента, с което се отваря път за предсрочни избори до средата на септември.

Гласуването идва, след като миналата седмица премиерът на страната Тихомир Орешкович загуби вот на доверие.

Разпускането на парламента ще влезе в сила на 15 юли, заяви председателят на държавния орган Желко Рейнер. След това в рамките на 60 дни трябва да бъдат проведени избори.

Разпускането беше подкрепено от 137 депутати от 151-членния парламент.

Дясното правителство на премиера Орешкович – бивш фармацевт без принадлежност към никоя партия, беше на власт само пет месеца. То беше формирано след крехката коалиция между Хърватската демократична общност (ХДО) на Томислав Карамарко и Движението МОСТ на Божо Петров, които изпълняваха длъжността на вицепремиери.

Политическата криза в Хърватия се разпали миналия месец, когато списание "Национал" публикува консултантски договори между съпругата на вицепремиера Ана Карамарко и петролния лобист на унгарската компания МОЛ Йозе Петрович. МОЛ води съдебен спор с Хърватия заради петролната компания ИНА, в която правителството и унгарската компания имат дялове от съответно 44,8% и 49%. Страните водят съдебен спор за това как се управлява компанията.

Карамарко призна за съществуването на договора, но твърди, че това не е повлияло в работата му като вицепремиер.

След като коалицията потъна в хаос от ХДО обвиниха премиера в опит да засили своята собствена политическа власт и поискаха вот на доверие.