Премиерът Бойко Борисов намекна, че са правени договорки зад гърба му за флотилията в Черно море.

В края на миналата седмица президентът, премиерът и военният министър се появиха спешно в медиите, за да обявят, че България няма да участва във флотилия с Румъния и Турция в Черно море. Поводът за извънредното изявление бяха публикации, че страната ни се включва в балкански натовски флот срещу Русия.

"Тези дни се наслушах на анализатори, на какви ли не коментари по тази тема и колкото минава повече времето, показва, че съм бил прав да съм много тревожен преди няколко дни. Защото едно по едно започват да излизат неща, които са договаряни, преговаряни. Просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажименти. Но за мое най-голямо съжаление накрая виждате при мен идва сметката", каза днес Борисов.

На въпроса кой и какви ангажименти е поемал, премиерът отвърна: "Вие като наблюдавате какво се случва... аз не съм си измислил тази флотилия. Нали се разбира, че аз не съм си я измислил".

Бойко Борисов обясни и че на границата засега е спокойно. В четвъртък стана ясно, че Турция отказва да спазва двустранното споразумение за реадмисия и не приема бежанци от България. 

Премиерът обясни, че постовете на границата са засилени, а и страната ни е задействала дипломация, която се надява да даде резултат. Външният министър и Борисов да поискали Европейският съвет да обсъди отказа на Турция на следващото си заседание. 

Министър-председателят коментира и решението на арбитражния съд в Женева за АЕЦ "Белене". Миналата седмица той отсъди България да плати 550 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт" заради спиране на строежа на АЕЦ "Белене".

Борисов обясни, че не става въпрос за глоба, а за това България да си плати това, което е произведено. Премиерът призова да се възстановят нормалните отношения между НЕК и Россатом. 

"Защото нито производителите могат да продадат тези части, които ние ще платим, нито ние можем да ги монтираме", каза премиерът. Според него най-доброто решение за нас ще е, ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна и след това да си възстановим дадените пари. 

"В сегашната тежка студена война всички други варианти са сложни", каза Борисов и допълни, че днешната студена война е много по-студена и по-опасна от някогашната.  

"На 11 юли имам посещение в Иран след това ще мога по-подробно да ви кажа", отговори премиерът на въпроса къде може да продадем закупеното оборудване за АЕЦ "Белене".