Неизвестен купувач от Аржентина похарчи над 600 000 евро за германски нацистки реликви, сред които част от униформа на Адолф Хитлер и копринено бельо на основателя на „Гестапо“ Херман Гьоринг.

Мъжът, който се появи на търга облечен изцяло в черно, даде 275 000 евро за горната дреха, част от униформата на Хитлер и 3000 евро за комплекта бельо на Гьоринг. Освен дрехите той стана собственик и на 50 други предмета, свързани с нацисткото минало на Германия.

Мъжът е успял да победи в наддаването за по-голяма част от експонатите, съобщава репортер на германското издание „Билд“, изпратен под прикритие на търга, който е бил закрит за журналисти заради публичното неодобрение срещу провеждането му.

Миналата седмица Централният съвет на евреите в Германия подаде оплакване пред организаторите от аукционната къща „Hermann Historica“ за отменяне на мероприятието. Според организацията е „скандално и отвратително“ това да се правят пари от нацистки реликви при подобни аукциони.

Според репортера на изданието стаята на търга е била пълна с млади двойки, възрастни хора и мускулести мъже с бръснати глави и татуировки.

Сред другите предмети, купени от неизвестния аржентинец, е и месинговият контейнер, съдържащ циановодорода, с който се е самоубил Гьоринг два часа преди екзекуцията си в Нюрнберг през 1946 г.

На въпрос от репортера на „Билд“ кой е, купувачът е заявил, че е от Аржентина и иска вещите за музей.

Предметите в търга досега са били собственост на американския военен лекар Джон К. Латимер, който е отговарял за здравето на нацистките военнопрестъпници по време на процесите срещу тях в Нюрнберг.

Германското законодателство забранява свободното излагане и разпространение на нацистки предмети, лозунги и символи, но не и тяхната покупка и собственост.