Никой не е обсъждал с мен увеличение с 10% на учителските заплати и не е ясно има ли в хазната пари за такова увеличение. Това обяви премиерът Бойко Борисов днес.

В неделя министърът на образованието Меглена Кунева събра в зала „Арена армеец” 12 хил. учители и каза, че се очаква от началото на следващата година техните заплати да бъдат увеличени с 10%.

„Може би има резерви в МОН за увеличение на учителските заплати. Ако те двамата (Кунева и финансовият министър Владислав Горанов) са говорили значи всичко е наред“, уточни министър-председателят. Той посочи, че за анонсираното от министъра на образованието увеличение  ще са необходими над 250 млн. лв. годишно.

Относно изхода от арбитражното дело за АЕЦ „Белене” премиерът обяви, че държавата ще направи опит да продаде реактора. Той ще преговаря за това на посещение в началото на юли в Иран.

Премиерът допълни, че е важно с нормален, прагматичен работен план с партньорите от „Росатом“  да се проведат срещи и да се нормализират отношенията между двете компании - НЕК и "Росатом", за да се намери най-доброто решение. „Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна това ще бъде най-доброто решение“, заяви министър-председателят.

Борисов каза също, че на среща на върха в Брюксел ще повдигне въпроса за охраната на Черноморското крайбрежие. Той отново каза, че някой се е договарял зад гърба му с други държави за общи действия в Черно море.

"Тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по темата за флотилията,  колкото повече време минава показва, че съм бил прав, защото излизат неща, които са били договаряни, преговаряни просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент. За мое най-голямо съжаление накрая идва при мен сметката", обяви Борисов.