24-годишната Ина Каназирева от Разлог записа името си сред 100-те номинирани студенти от целия свят за престижната архитектурна награда RIBA* на Кралския институт на британските архитекти (Royal Institute for British Architects). Това е най-престижното архитектурно отличие на Великобритания, пише изданието pirinpress.bg.

Ина, която е студентка в Лондон в престижен университет по архитектура е номинирана за сребърен медал с проект за библиотека към община Варна.

Тя е първата българка, номинирана от английски университет, което само по себе си е огромен успех, коментират известни имена в архитектурата, които прогнозират блестяща кариера за красавицата от Разлог, която се бори да запише името си до световноизвестни архитекти като Заха Мохамад Хадид, Дейвид Чипърфилд и други.

Миналата година Ина е спечелила и второ място в университетска класация, където се е борила с 150 свои колеги от целия свят. Трябва да отбележим, че университета, където учи младата дама е на 2-ро престижно място по архитектура в Лондон.

Според регламента за архитектурна награда RIBA, за която Ина се бори, всяка година се връчват бронзов, сребърен и златен медал.

За бронзов се борят бакалавърите, за сребърен – магистратите и за златен топ-архитектите.

Призовете се обявяват през септември. Тогава Кралският институт на британските архитекти (RIBA) връчва и традиционната си награда “Стърлинг” за настоящата година.