В британския в. „Таймс” беше публикуван авторски материал по повод неотдавнашното изявление на първия вицепремиер на Руската федерация Игор Шувалов за това, че му се вижда забавно бедни хората в родината му да живеят в миниатюрни жилища от по 20 квадратни метра.

Авторът на публикацията Марк Бенет, който е кореспондент в Русия, изтъква, че Шувалов е „ключов съюзник на Владимир Путин и е собственик на разкошно имение в Уестминстър”.

Освен това, Шувалов се оказва и собственик на апартамент в Лондон с площ почти 500 квадрата, който има шест спални и изглед към река Темза. На името на Шувалов се водят още замък в Австрия (чрез компания в която е съсобственик със съпругата си) и Ролс ройс за 40 милиона рубли, предаде InoPressa.ru.

В. „Таймс” отбелязва също, че за 2015 година Шувалов е декларирал доход от 58 милиона рубли, основно от търговска дейност. Официално, заплатата му като първи вицепремиер е около 10 милиона рубли.

В заключение кореспондентът на британския всекидневник пише, че вземането на подкупи от руски чиновници се оценява на общо 20 милиарда паунда годишно, но Русия отказва да ратифицира 20-тия член от Конвенцията на ООН против корупцията. Ратификацията автоматично предполага наказателно преследване за чиновници, които не могат да обяснят разликата между разходите и официалните си доходи.

Преди година по британската телевизия беше излъчен филм как високопоставени руски държавни служители тайно си купуват луксозни жилища в Лондон.

Телевизионното разследване имаше широк отзвук и след допълнения с данни от Панамските документи, по всяка вероятност този британски пазар вече няма да е достъпен за руски богаташи.