Поставеният на второ място в класацията “100-те най-велики китаристи на всички времена” на списание “Ролинг Стоун” Ерик Клептън, слага край на активната си кариера заради заболяване.

През 2013 г. големият музикант е диагностициран с периферна невропатия. Тя засяга сетивността и двигателните способности, а усещането в много от случаите е за изтръпване, безчувственост, слабост или изгаряща болка. Ерик Клептън търси лекарска помощ, след като започва да изпитва

сериозни болки

в кръста

Чувства се толкова зле, че е принуден да отмени много от планираните си концерти. С времето състоянието му се влошава и за него става все по-трудно да свири на китарата си, която го издига на върха на световната музикална сцена.

Лекарите не са оптимисти за развитието на болестта и въпреки че му е много тежко, китаристът е принуден да се примири с факта, че трябва да слезе от сцената. Освен че свиренето му струва сериозни усилия, той не иска и милионите му почитатели да го виждат в лоша светлина - да бърка в изпълненията си или да се налага да ги прекъсва.

Ерик Клептън постига световна слава, минавайки през странно детство, пристрастяване към наркотици и алкохол, паралелни любовни връзки и най-страшното за един баща загуба на детето си.

Музикантът е роден на 30 март 1945 година в Рипли, графство Съри, Англия. Майка му Патриша Моли Клептън го ражда едва на 16-годишна възраст след кратка връзка с 24-годишния канадски войник Едуард Фрайър. Още преди синът му да се роди, той се връща в Канада и зарязва бременната си приятелка. За младото момиче е много трудно да се грижи за бебето и с отглеждането му се заемат майка й Роуз и нейният втори съпруг Джак. До 9-ата си година малкият Ерик Клептън

живее с мисълта, че

баба му и дядо му

са негови родители,

а истинската му майка е негова сестра. Самата Патриша се залюбва с друг канадски войник и напуска страната, оставяйки сина си изцяло на грижите на Роуз и Джак. Ражда още три деца - две момичета и едно момче. Полубратът на музиканта умира при катастрофа през 1974 г.

Първата си китара Клептън получава за 13-ия си рожден ден, но бързо губи интерес към нея. По-късно отново се връща към този инструмент и толкова е завладян от свиренето и слушането на музика, че изоставя уроците и е изключен от колежа. На 17 години започва да свири в бандата The Roosters, но тя не просъществува дълго и се разпада. И докато се опитва да намери своето място като музикант, той е принуден да се препитава като общ работник по строежите.

През 1963 г., като суперуспешен клубен музикант получава покана да стане част от бандата The Yardbirds, с която работи година и половина. Именно през този период му лепват прякора Бавната ръка. Кръщават го така заради навика редовно да сменя скъсана струна на китарата си, докато е на сцената, а публиката и останалите музиканти бавно ръкопляскат. Китаристът си тръгва от групата, защото държи на блуса, а останалите членове предпочитат да се насочат към комерсиалното.

Вторият си псевдоним God (Бог) получава, докато свири с John Mayall & the Bluesbreakers. Негов почитател изписва на стена в метростанция в Лондон - “Ерик е бог”. Такива надписи след това се появяват на още десетки места. През 1966 година Ерик Клептън създава групата “Крийм” заедно с баскитариста Джак Брус и Джинджър Бейкър - барабани. С тях той се превръща в суперзвезда, но съвместната им работа продължава само две години.

В този период китаристът има общи проекти с Джордж Харисън. Свързва ги и много близко приятелство, което обаче е сериозно застрашено, защото Ерик Клептън се влюбва в съпругата на своя колега - манекенката Пати Бойд Харисън. На нея е посветил две песни - Layla и Wonderful Tonight, които влизат в списъка с най-големите му хитове. Невъзможната любов и силните чувства разклащат психиката на Клептън и той търси утеха в наркотиците. Три години е зависим от хероина, дори започва да разпродава китарите си, за да се снабдява с ежедневните си дози. След лечение отново се връща на сцената през 1973 г. Пет години

по-късно се жени

за вече разведената

Пати,

а Джордж Харисън свири на сватбата им. Семейството няма деца. Развеждат се през 1984 г., като по време на брака им Клептън има връзка с Ивон Кели, която през 1985 г. ражда дъщеря им Рут Кели. Музикантът върти любов и с италианската манекенка и актриса Лори дел Санто, от която е синът му Конър. Детето е на четири години, когато пада от 53-ия етаж на дома на майка му в Манхатън. Съсипан от скръб, китаристът пише Tears in Heaven.

В края на брака си и след него Ерик Клептън отново се оказва зависим, този път от алкохола. Постъпва в клиника, за да се лекува, а по-късно сам създава център за рехабилитация от алкохолни и наркотични зависимости.

През 2002 година се жени за доста по-младата от него Мелия, с която имат три дъщери - Джули Роуз, Ела Мей и Софи Бел.

 

С Пати

 

Със съпругата си Мелия

 

Синът му Конър умира едва на четири години.