Излизането на Великобритания от Евросъюза може да предизвика аналогична стъпка от страна на членки на ЕС в Източна Европа, смята министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн.

Не трябва да се изключва опасността Brexit (British exit) да предизвика ефекта на доминото в Източна Европа, казва Аселборн в интервю за „Тагесшпил ам зонтаг“. Според него изниква въпросът дали няма негласна договореност между британския премиер Дейвид Камерън и лидера на управляващата в Полша Партия право и справедливост Ярослав Качински по въпроса за членството на техните страни в ЕС. Като че ли двамата вършат общо дело, заемайки критична позиция по отношение на ЕС, отбелязва люксембургският външен министър. Той смята, че Камерън е направил историческа грешка като се е съгласил с провеждането на референдум и че дори и британците да гласуват за запазване на членството на страната си в ЕС, проблемът, който произтича от тяхното отрицателно отношение към Европейския съюз няма да бъде решен.

В същото време Аселборн подчертава, че при отрицателен резултат от референдума не си струва да се започват нови преговори за съдбата на Великобритания в ЕС, тъй като трябва да се зачита демократичното волеизявление. Ако британците се обявяват за brexit, brexit ще бъде реалност, заявява той.