Фокусът на правителството ще бъде върху развитието на образованието и учителската гилдия. Това обяви вицепремиерът министър на образованието Меглена Кунева, след като 12 хиляди учители се събраха в зала Арена Армеец на първия Национален учителски събор в страната.

Кунева заяви, че е получила уверение от министъра на финансите Владислав Горанов, че в следващия бюджет фокусът ще бъде върху учителските заплати, които ще бъдат увеличени до над средната за страната.

Министерство на образованието ще подпише колективен трудов договор с учителите и ще бъдат увеличени заплатите с 10% от 1 януари 2017 г., за час на класния ще бъдат давани по 30 лв., а от 1 август учителите, които излизат в пенсия ще получават по 10 работни заплати обезщетение, а от 1 януари 2017 г. обезщетенията при пенсиониране ще бъдат 10.5 заплати.

Ще продължи програмата “Твоят час” за пенсионирани учители, защото системата има нужда от тях, подчерта министърът. С промените, които се правят в закона, от 1 август 2016 г. ще бъде ускорен процесът и на въвеждане на електронните услуги в поддържането на учителската документация. Предвижда се и засилване на професионалното образование и засилване на връзката между бизнесът и училищата.

Според Кунева страната ни има допълнително евросредства, предвидени за сферата на образованието. Тя посочи и че въпреки опитите да бъдат запазени някои училища в по-изолираните региони на страната, ще се наложи да бъдат затваряни училища заради демографската криза и обезлюдяването на тези места, но в същото време това ще става плавно и без сътресения за учителите. Заради демографската криза пък намалява и естественото обновяване на гилдията и за тази цел МОН търси различни варианти за привличането на нови млади хора в професията.

Кунева посочи и че ще се работи за ранно отваряне на училището като целта е да се приобщят ромите в образователната система.

На учителския събор присъства и президентът Росен Плевнелиев, който при откриването заяви, че учителската професия е съществено важна за развитието и проспериета на държавата, защото само при добре образовано общество и иновации може да има растеж в икономиката.

Според Плевнелиев съдбата на всеки успял човек зависи от поне един учител. Президентът посочи и че българското образование в преломен момент, заради реформата, която се извършва. Той каза и че развитието на дуалното образование е приоритетно за него. За него е важно и да бъдат възпитавани децата като просветени, а не като крайни националисти.

Кметът на София Йорданка Фандъкова говори, че доброто образование зависи от добре мотивираните, подготвени и добре платени учители. По тази причина за нея е много важна и правилната мотивация и възможността на учителите за кариерно развитие. Тя заяви, че в столицата има реновирани 80 детски градини, а с мерките за енергийна ефективност са намалени разходите за отопление с 30-50% като тези спестени пари могат да бъдат използвани за целите на обучението на децата. Фандъкова заяви и че 20 млн. лв. са дадени за 9 нови детски градини и 21 ремонта на училища, а отделно 28 млн. лв. ще бъдат използвани за ремонти други 26 детски градини и училища.