Нов 1.2 млрд. лева, който се губи между сметката на България и Европейската комисия. Той касае всички програми по целия програмен период.

Това заяви Зинаида Златанова, вицепремиер по еврофондовете в кабинета Орешарски, пред БНР

„Еврокомисар Корина Крецу каза, когато беше на посещение у нас,че България е усвоила близо 91% от средствата по стария период. Тук правителството съобщи, че сме усвоили около 98-99%. Получава се разлика от около 8 - 9 %, измерени в пари сумите възлизат между 600 и 700 млн. евро”, обясни Златанова.

Българското правителство рапортува 99% усвоямеост за целя програмен период по всички оперативни програми, а комисар Карина Крецу каза, че ние усвояваме почти 91%. Спешно трябва да се обясни този милиард разлика, който идва в допълнение на милиарда в земеделието, заяви Златанова. Тя подчерта, че много важно е правителството да изясни от къде идва тази разлика, за чия сметка ще бъде и изобщо има ли я.

Според ексвицепремиера темата се политизира и това е започнало от 2009 г. Никъде в Европа няма да видите тази тема да се използва за политически теми, подчерта тя.

Златанова обясни, че 2013-2014 г. са били най-тежките години, а „за година и 4 месеца ние успяхме да направим толкова неща, колкото през предишните 6 години сумарно. Това което направихме беше България да приключи прилично програмния период”, обясни Златанова.