В интервю по ТВ канала РБК министърът на финансите на РФ Антон Силуанов предупреди за възможни рискове от повторение на ситуацията от 1998 г. заради решението на властите да увеличат обема на вътрешните заеми три пъти – до 1 трилион рубли.

Силуанов говори за плановете за увеличаване на заемите с помощта на инструмента облигации от федерален заем (ОФЗ) – дългосрочен инструмент, в който са готови да влагат далеч не всички играчи на пазара. В тази ситуация пазарът може да поиска от държавата по-краткосрочни финансови инструменти, а това може да стане причина за връщане на държавните краткосрочни облигации (ДКО), които през 1998 г. доведоха до дефолт, посочи той.

През следващата година обемът може да се увеличи до трилион и повече, а въпросът е как това ще повлияе на пазара – каза Силуанов. Не всички банки при такива големи заеми ще са готови да вложат в 10 или 15-годишни държавни облигации. Ще си кажат: Предвид нашия капитал и отчитайки рисковете за нас, за предпочитане са краткосрочните книжа. Това е риск, че може да се хлъзнем към ДКО, както беше преди известно време, и също представлява един от ключовите рискове и фактори. Затова ние говорим за необходимостта от снижаване на бюджетния дефицит – подчерта руският финансов министър.

За опасността от попадане в дългов капан бе предупреден вече президентът Владимир Путин от агенция Блумбърг, уведомена за стремежа на руските власти рязко да увеличат обема на вътрешните заеми. За аналогичен риск предупреди и директорката на руската централна банка Елвира Набиулина.