В последния работен ден Народното събрание обяви обществена поръчка на стойност 257 000 лв., без ДДС, за периодична доставка на хигиенни материали, която е с четири обособени позиции – хартиени изделия за хигиенни нужди (тоалетна хартия и хартиени кърпи за ръце), кофи и чували за смет, сапуни и перилни препарати, както и дезифектанти за хигиенни нужди. Закупените материали ще се ползват в двете сгради на парламента и за почивната станция на Народното събрание във Велинград, предаде БГНЕС.

Администрацията на Народното събрание всъщност е решила да спести държавни средства, става ясно от заданието на обществената поръчка. Вместо от по-скъпата - трипластова тоалетна хартия, в тоалетните помещения на Народното събрания, сградата на бившия партиен дом и на почивната станция във Велинград през следващите две години ще бъде доставени 52 956 рола двупластова тоалетна хартия. Поръчани са още 19 568 пакета, всеки от по 100 броя салфетки, които ще бъдат разпределени в стола и бюфета на депутати, както и за ресторанта и барчето във Велинград. Общата стойност на хартиени изделия за хигиенни нужди възлиза на 80 000 лв.

Администрацията на парламента прави и една сравнително дългосрочна инвестиция. Вероятно още от есента изцяло подновени ще бъдат кошчетата за отпадъци, а отговарящите за почистването на Народното събрания и почивната станция във Велинград пък ще имат нови кофи и парцали. Парламентът е поръчал и 176 метли. Далеч по-предпочитани са парцалите с дълги дръжки, тип МОП. От тях за хигиенистките са поръчани 1640 бройки. Стойността на втората обособена позиция е 58 000 лв.

Ще бъде закупено и сериозно количество сапуни и перилни препарати, както и почистващи препарати за фаянс, паркет и т.н. За нуждите на хотелската база на Народното събрание ще отидат 16 000 малки сапунчета. А за нуждите на сградите на парламента в София ще отидат 3360 литра течен сапун с глицерин. Администрацията на парламента купува и 1200 литра течен прах за бяло пране, както и още 720 литра за цветно, както и още 5980 опаковки прах за пране, всяко от по 600 грама и други общо 1400 кг. прахове. Задължително условие е всичките прахове да са с омекотител. Народното събрание ще закупи още близо два тона и половина препарати за съдомиялни машини. Сметката по третата обособена позиция възлиза на 68 000 лв.

Помислено е и за комфорта на народните представители и докато използват служебните автомобили. За да ухае на свежо депутатският автомобил, ще бъдат закупени 820 течни ароматизатора. Оказва се, че Народното събрания, сградата на бившия партиен дом и почивната база във Велинград са едни от най-чистите помещения, поне ако се съди по количеството белина, което се изразходва. Поръчани са 12 240 литра белина, с която ще бъдат дезинфектирани помещенията през следващите две календарни години. 10 260 ароматизатора за тоалетни чинии също ще отидат за хигиената на народното представителство и гостите му. За доброто ухание на помещенията на Народното събрание пък ще бъдат закупени 280 апарата с регулиране на впръскванията, както и общо 700 броя ароматизиращи флакона. Стойността на четвъртата обособена позиция е 51 000 лв.

За успокоение на доставчиците, които ще кандидатстват, няма да им се налага да доставят цялото количество наведнъж. Това ще става по заявка, изпълнението на която ще трябва да стане в рамките на седмица. Критерият за избор на доставчик на тоалетна хартия, сапуни, метли и парцали за нуждите на Народното събрание е най-ниска предложена цена.