Полицията излезе със специален наръчник за пенсионери

Взрив от измамени пенсионери с хиляди левове за един ден регистрираха в пловдивската полиция. Десетки са подали оплаквания. Сред тях е 81-годишна пенсионерка от кв. "Кючук Париж", който се прости с 1700 лева, след като мошениците я заблудили, че синът й се нуждае спешно от пари за закупуване на климатик.

Друга нейна връстничка пък олекна за трети път. 84-годишната жена дала последните си 1000 лева на "внука си". "Бабо, имам спешна нужда от пари. Майка и татко ми дадоха, моля те, помогни ми", казал по телефона мнимият внук. Пенсионерката се кълне, че е говорила с него. Без да се колебае, тя пуснала в дома си мошениците и им дала последните си парички, които да занесат на любимия й наследник. По-късно се обадила на сина си да пита дали момчето е решило проблема си и тогава разбрала, че е преметната отново.

"Сега вече нямам и за погребение", плаче тя, след като научила, че за пореден път е станала жертва на измама. Първият път бил преди няколко години. Тогава я подвели, че внучка й блъснала дете и е в ареста. Бабата трябвало да плати, за да освободят момичето. Тя пуснала през балкона плик с 1000 лева. Получателят обаче се оказал случаен куриер, пратен от телефонни престъпници. Не него те казали, че трябва да отиде на определен адрес и да вземе някакви документи, а след това да им ги предаде."Куриерът" обаче се усъмнил, като видял издутия плик. Отворил го и установил, че вътре има само банкноти. Веднага загрял, че пенсионерката е станала обект на измама и ги занесъл обратно.

Според полицаи това е първи случай, когато възрастен успява да си вземе обратно парите. Не след дълго обаче същата баба олекна с 2500 лева. "Д-р Петров се обажда. Синът ви е с 80% изгаряния от пожар в служебния офис. Снаха ви в момента дава кръв и не може да ви се обади. Спешно трябват пари, за да започне операцията му", казал "медикът". Пенсионерката едва не припаднала. Не след дълго са позвънило на вратата й. Влязла млада жена и бабата извадила 2000 лева. Пратеничката видяла, че в плика има още банкноти. Тръгнала си. След минути отново звъннал телефонът на възрастната. Женски глас се представил за снахата на пенсионерката. "Майко, налага се да му отворят и главата. Давай всичко каквото имаш - пари, бижута", нареждала тя. Въпросната пратеничка отново пристигнала и получила поредните 550 лева.

С последната измама от вчера клетата пловдивска пенсионерка прави равносметка, че е загубила общо 3550 лева, които е заделяла от залъка си.

"Не се доверявайте на обаждания от непознати, не давайте пари по никакви поводи", призоваха от пловдивската полиция. Оттам установили, че само за вчерашния ден са постъпили множество сигнали от пострадали. Позвъняванията са направени за времето между 10 часа и 17 часа и извършителите са ползвали предимно сценариите “заплащане на лечение на пострадал роднина” и “капариране на електроуреди”.
"При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки", съветват от полицията. И препоръчват още:

- По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога

- Не се доверявайте на непознати хора

- Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона

- Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда

- Ако имате съмнение, че на телефона е ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането

- В случай на обаждане, в което някой се представя за ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.

- В случай, че получите обаждане и спрямо вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията

- Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.