Окръжният прокурор на Бургас днес закри работното място на следователя Иван Христов в РУП в Слънчев бряг и премести колегата в Бургас. Той от няколко дни е в болнични поради влошаване на здравословното си състояние.

"Мерките няма да приключат само с това. Колеги от Софийска градска прокуратура, които бяха около седмица в Бургас, извършиха множество активни действия по разследването. Всички те са свързани с въпросния следоветал, с начина по който той работи, с начина по който упражнява фактическа търговска дейност, ако мога така да се изразя и с начина по който рефлектира неговото пребиваване на територията на Слънчев бряг върху цялостната работа", заяви днес в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров.

Така той потвърди информацията, че следовател Христов  е обект на проверка от страна на прокуратурата.

По разпореждане лично на директора на НАП в София е била извършена крупна данъчна проверка на заведение в  Слънчев бряг, за което се смята, че е на Христов.

"Предстои провеждане на още действия по разследването. Подобен начин на работа, на живот и демонстрация от представител на съдебнта власт е недопустим. След като е бил толериран толкова време на местно ниво е ясно, че няма да го толерираме по никакъв начн. Колегата засега е в болнични, нека да оздравее", допълни Цацаров.

Следовател Иван Христов е дългогодишен служител, работел е по няколко знакови дела, свързани с морския ъндърграунд. Сред тях е и атентатът срещу Димитър Желязков на 9 ноември 2001 г., когато пред дома му избухна кола-бомба и уби съпругата му Таня, брат й и неин бодигард.

Съдебната сага обаче приключи с присъди, три от които доживотни. Задържани и осъдени бяха поръчителят, посредникът и още двама.