От 7 внесени законопроекта за промени в Изборния кодекс, депутатите днес приеха на първо четене само текстовете на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

В държавите, където е въведено електронно гласуване няма двойно гражданство, заяви днес от парламентарната трибуна депутатът от БСП лява България депутатът Филип Попов по време на дебатите по промените в Изборния кодекс.

Според него, позицията на БСП лява България е, че трябва да има честна изборна кампания при тайно гласуване, което е конституционно гарантирано. Попов посочи, че последните избори за местна власт са показали, че сегашното правителство е организирало много зле изборите и сега с промените в Изборния кодекс прехвърля отговорността за организирането на изборите върху ЦИК. На последните изборите 9 от 10 изборни протокола са били поправяни, каза той. Според българската практика гласуването може да се извършва само в избирателните секции. И запита защо парламентът е трябвало да променя нещо, което вече е работило. Цвета Караянчева от ПГ на ГЕРБ заяви, че по време на кабинета „Орешарски” БСП година и половина са правили Изборен кодекс и той е бил вендета. Винаги, когато правите Изборен кодекс ви бием, добави тя.

Виждаме поредните промени в Изборния кодекс след недоносчето, което беше гласуване наскоро под натиска на ПФ и което беше върнато от президента Росен Плевнелиев и прегласувано , за да се угоди на натиска на патриотите, посочи народният представител от ПГ на ДПС Четин Казак, Според него това се казва да гласуваш на инат. Сега противно на препоръките на Венецианската комисия, която препоръчва 6 месеца преди избори да не се променя изборното законодателство, за да угодим на този или онзи коалиционен партньор, които иска да си запише червена точка за изборите го правим, каза той. Депутатът запита с какво българските граждани в Турция са навредили на България през последните 26 години. Много партии се опитваха да направят структури в Турция, за да ги привлекат, включително и ГЕРБ”, заяви Казак.

За пореден път чрез подобен дискриминационен текст показвате, че сте заложници на популизма и национализма. Чрез подобни текстове се отдалечавате от европейските ценности, смята той и декларира, че ПГ на ДПС няма да подкрепи тези текстове. Надяваме се президентът на България да упражни конституционното си право и върху този законопроект и да сезира Конституционния съд”, отбеляза той.

Промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, бяха приети на първо четене със 111 гласа „за”, 35-„против” и 21- „въздържали се”. Гласуването предизвика остра негативна реакция на депутати от ДПС. Този законопроект е поредното изстъпление срещу демократична България и редът и посоката, които ние се стремим да следваме- тук имам пред вид системните партии, обърна се от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев, обяснявайки отрицателния си вот. Извиването на ръце може да стигне до счупването на ръце, каза той. Тук вие ни подарихте кауза, обърна се народният представител към вносителите и гласувалите текста на ГЕРБ. Законопроектът на АБВ бе отхвърлен, промените в законопроекта на БСП лява България също не бе приет с 24 гласа "за", 112- "против" и 36- "въздържали се". Другите законопроекти на депутатите Георги Кадиев, на Радан Кънев, на ДПС, на БДЦ също бяха отхвърлени.