Стратегическа задача пред всички нас е въвеждането на еврото. Това каза президентът Росен Плевнелиев в БНБ на официалната церемония по встъпване в длъжност на Елица Николова като член на Управителния съвет на БНБ, предаде репортер на БГНЕС.

„Постигането й изисква последователни политики за ефективна интеграция в европейското пространство на споделени ценности и общ пазар. Вярвам, че институциите ще отстояват интересите и мястото на страната ни и по отношение бъдещето на ЕС и еврозоната”, посочи президентът.

Той подчерта, че от самото началото до днес БНБ остава стълб на финансовата стабилност, запазвайки своята институционална независимост и отговорност. „На фона на световната финансова икономическа дългова криза, както и на рекордния брой кризи по света, България стои добре, благодарение на своето членство в ЕС и НАТО, балансираната и принципна външна политика, както и стабилната финансова система, в основата на която стои консервативната политика и строгите банкови регулации на БНБ”, заяви той. Плевнелиев отбеляза, че днес БНБ е изправена пред сериозни и отговорни задачи. Да бъде завършен прегледът на качеството на активите и стрес тестовете на всички български банки, както и да бъде изпълнен приетият от УС на БНБ през 2015г. план за реформиране и развитие на банковия надзор.

„През 2015г. ние наблюдаваме положителни тенденции в банковата система в България”, отечете президентът. Плевнелиев отбеляза и вярата си, че БНБ ще продължи да бъде гарант на стабилността на икономиката и пример на институционална ефективност, за независим и силен регулатор, който се ползва с доверието на народа.

Държавният глава назначи Елица Николова за член на Управителния съвет на Българската народна банка на 31 март тази година. Мандатът й започва от днес.

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев увери Елица Николова, че тя ще бъде много добре посрещната в БНБ и може да разчита изцяло както на неговата подкрепа, така и на подкрепата на членовете на Управителния съвет и на всички колеги в централната банка. „Ще разчитаме много на вашата енергия, професионализъм в изпълнение на амбициозната програма за реформи, която осъществява БНБ”, каза той.

„Ангажирам се пред всички вас, че ще работя усърдно в интерес на обществото за икономическа стабилност и ефективност на финансовия сектор, за добрата репутация на БНБ, както и за доверието и просперитета на българските граждани”, каза новият член на екипа на БНБ.