Искам яхти, мир и туристи... Извинявайте, но това не е изказване на министър-председател, а на председател на яхтклуб. И Украйна искаше туризъм и лодки в Крим, но получи военна инвазия. И Грузия е искала туризъм в Южна Осетия, но...

Така бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси коментира пред Нова тв думите на премиера Бойко Борисов от вчера, че засиленото присъствие на натовски кораби в Черно море преминава границата на отношенията с Русия и "аз искам на Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад".

По думите на Соломон Паси успешната формула за разговори с Русия се крепи на "вежлива риторика и добро въоръжение" и това се доказва от историята. Той цитира и Маргарет Тачър, която покрай кризата с Фолкландските острови казва, че дипломация без оръжие е като оркестър без инструменти.

„Разбира се, че всички искаме да се избегне войната. Но колкото си по-добре въоръжен, толкова си по-добре подсигурен”, каза още той. 

И посъветва тези, които искат само мир, да отидат в Антарктида: "На всички останали територии по земята, мирът е придружен от добро въоръжение”,  каза бившият външен министър. 

Според президента на Атлантическия клуб България няма интерес от солови акции, но има интерес от решение на НАТО за засилване на присъствието в Черно море, включително и с изграждане на военна база на НАТО. Паси заяви, че няма значение дали базата би била край Варна, в Атия или другаде, но трябва да има такава. Според него, ако имаше база в Черно море, нямаше да се случи анексията на Крим и даде пример как Русия не се меси съществено в Куба, само защото има американска военна база в региона. 

Нуждата обясни с балансиране на военните сили в региона, тъй като Русия има план за 6 подводници, въоръжени с ракети с обсег от 1500 км. По думите му решения трябва да се вземат на срещата на върха на НАТО в началото на юли във Варшава и затова българските власти са прави да не участват в отделни регионални акции.

"Единствено студената война може да спре горещата война. Трябва да изберем по-малката беда от по-голямата. Ние трябва да се подготвим достатъчно добре, защото напрежението в Черно море може да ескалира",каза още Паси. 

Решенията са в рамките на НАТО и не са непосредствено обвързани с миграционния поток и бежанската криза, която е приоритетна за ЕС, каза още Соломон Паси.