14 тона, или над 2/3 от партидата с култивирани печурки в “Кауфланд” вече са продадени и изядени, но няма други оплаквания. Това поражда съмнения у търговската верига, че проблемът с отровеното семейство е от купени при тях токсични гъби. Както “24 часа” писа, трима души от София са отровени с гъби, за които твърдят, че са от “Кауфланд”.

Производителят на гъбите, поставени под възбрана от агенцията по храните, е полската фирма East Mushrooms SP. z.o.o. Компанията е сертифицирана по GLOBAL G.A.P. - сертификат за проследяемост на стоката.

“Тя е с дългогодишен опит и е специализиран доставчик на гъби.

От този

производител

зареждаме

от 5 години”,

казаха от “Кауфланд България”. Другата фирма-доставчик на веригата, е “Русев и Русев Син” ЕООД. Контролът върху продуктите се осъществявал изцяло според изискванията - наличие на декларация от доставчика, сертификат от производителя, както и чрез визуален контрол.

Ориентировъчното количество гъби, спрени от продажба, е около 6000 кг.

“Няма категорични доказателства, че проблемът произтича от гъби, купени при нас. Голямото количество продадени до този момент и липсата на каквито и да е други оплаквания допълват това предположение”, обясниха от веригата. Оттам не изключват и версията за саботаж от конкуренти. Както “24 часа” писа, до изясняване на случая обаче веригата спира не само продажбата на печурки, но и на всички гъби, налични в техните хипермаркети.

“В рамките на 20-30 минути от получаването на сигнала гъбите бяха изтеглени от щандовете на магазините от тази верига, от която се смята, че са се натровили хората. Информацията, която имам, е, че става дума за

два вида гъби -

бяла и кафява

култивирани

печурки

с произход Полша. Една партида обикновено означава един камион. Повече от половината количество по данни на търговската верига вече са изконсумирани. Те са пуснати на пазара преди повече от 10 дни. Проби от гъбите ще бъдат изследвани”, коментира д-р Любомир Кулински, шеф на “Контрол на храните” към агенцията по храните. Според него това, че в дадена партида е имало отровни гъби, не означава, че всички са такива - можело и да няма други. Взети били 4-5 сборни проби гъби, които ще бъдат тествани.

Според Кулински възможно било токсичността на култивирана печурка да се дължи на

отрова в почвата,

която да се е

просмукала

в гъбата

Все още обаче не е ясно какво точно се е случило, още повече че пострадалото семейство обяснило, че в яденето имало само 1 гъба.

От агенцията по храните обясниха и че не са взели от другите гъби в хладилника на пострадалото семейство, защото по никакъв начин нямало как да се докаже, че са били от “Кауфланд”. Пробите ще бъдат изпратени за изследване в чужбина в петък, защото у нас нямало акредитирана лаборатория, която да открива токсините. Агенцията по храните вече се е свързала с лаборатории в Германия и Холандия. Резултати обаче ще има най-рано в средата на другата седмица.

Сигналът за отровените с гъби бил подаден в агенцията по храните в сряда след 15 часа от директора на РЗИ.

“На минутата сигнализираха директорите в София и Пловдив, за да направят проверки и да спрат продажбата на гъбите. Уведомих изпълнителния директор на търговската верига и той прие случилото се много присърце. За 5-6 минути уведоми всичките си управители. До 30-ата минута всички гъби бяха прибрани”, каза Кулински. В централния склад на веригата в Пловдив и в София били възбранени общо 15-16 тона гъби.

“Ние сме предприели необходимите действия, хората трябва да са спокойни”, каза още д-р Кулински. Имало микоатропиново отравяне, но не е 100% доказано, че идва от култивираните печурки.

Гъбите се контролират както всички останали храни, правят се и микробиологични изследвания, уточниха от агенцията по храните.