Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че има планове да издаде нова банкнота от 50 евро в началото на следващата година, която трябва да замени всички използвани досега различни банкноти със същия номинал.

„ЕЦБ и националните централни банки на страните от еврозоната ще представят на 5 юли нова серия банкноти „Европа“ от 50 евро. Новата банкнота ще влезе в обръщение през пролетта на 2017 г.“, се посочва в изявление на банката. Всички различни деноминации на новата серия ще съдържат портрет на героинята от гръцката митология Европа.

ЕЦБ вече смени банкнотите от 5 евро през май 2013 г., тези от 10 евро през 2014 г. и тези от 20 евро през ноември 2015 г.

„Банкнотата от 50 евро е най-широко използваната от всички деноминации. Повече от 8 млрд. банкноти в обръщение са от 50 евро, което представлява 45% от общия брой“, допълват още от европейската банка.

Очаква се банкнотите от 100 и 200 евро също да бъдат сменени. По-рано ЕЦБ взе решение да се откаже от банкнотата си от 500 евро, тъй като тя се използва често за пране на пари и финансиране на терористи.

ЕЦБ отговаря за издаването на банкнотите евро, а националните централни банки на 19-те членки на еврозоната отговарят за евро центовете.