Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че докато Анкара не предприеме „нужните стъпки”, не е възможно каквото и да е нормализиране на двустранните отношения, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). В изявления за медиите прессекретарят на Кремъл подчерта, че Москва иска да нормализира връзките си с Турция, но категоричната позиция на руския президент Владимир Путин е, че това изисква изпълнението от страна на Турция на някои конкретни условия. Дмитрий Песков уточни, че поздравленията на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган по повод националния празник на Русия на 12 юни са „едно протоколно послание, което не изисква отговор от президента на Русия”. 
В писмото си до Путин от 12 юни турският президент изрязва „надежда отношенията между Турция и Русия да се развият до равнището, което те заслужават”. Подобна очакване за „нормализиране в близко време на отношенията и връзките в интерес и на двата народа” изрази и турският премиер Бинали Йълдъръм в поздравления до своя руски колега Дмитрий Медведев. 
Освен това прессекретарят на Кремъл обърна внимание, че усложнените дипломатически отношения не са пречка за подобни протоколни послания, но изпратените от турските лидери поздравления са първите след сваления от Турция руски боен самолет, посочва още ДХА.