Безпилотен товарен кораб Cygnus напусна Международната космическа станция вчера, а след това НАСА го запали. Вчера в 16:55 EDT, наземния контрол стартира експеримента Saffire-I в трюма на херметизирания карго модул Orbital ATK Cygnus, след като се отдалечи от станцията, предизвиквайки най-големия пожар горял някога в космоса, пише "Монитор".Контролираното горене в изолиран контейнер е част от проучване, целящо да научи повече за поведението на огъня при нулева гравитация и подобряването на безопасността на космическите кораби. Космическият кораб Cygnus, който бе прикачен със станцията на 26 март и бе пълнен с боклуци. Вчера в в 9:30 ч EDT кораба се отдели от МКС и бе изведен на безопасно разстояние от роботизираната ръка, преди да стартира своите двигатели, които да го изпратят в траектория над Южния Пасифик, където ще изгори за около 8 дни.

Това отпътуване е края на мисията Cygnus CRS-6, но НАСА ще използва възможността този и двата следващи полета на Cygnus за извършване на експерименти за пожарна безопасност. Агенцията казва, че за планираните в бъдеще, повече пилотирани полети с по-дълга продължителност, огън се превръща в основен риск, затова трябва да се научи повече как нещата в голям мащаб горят в космоса.

При експеримента Saffire-I, материал, смес от памук и фибростъкло с размери 40 х 100 см бива запален в кабина с помощта на радио сигнал активиращ гореща жица и включващ вентилатор вкарващ въздух от трюма. Докато материалът се запали и изгори авиониката и камери записват поведението и разпространението на пламъците вътре в експерименталната камера и предават резултатите на Земята. НАСА казва, че ще продължи да наблюдава горенето, докато Cygnus не изгори напълно, около 24 юни.