Руската компания „Атомстройекспорт” ще получи от България 600 милиона евро по спора за спиране на строителството на АЕЦ „Белене”, предаде ТАСС.

Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с Националната енергийна компания (НЕК) на България за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене”, съобщиха от "Росатом". Съдът е постановил щетите на „Атомстройекспорт” да бъдат компенсирани с 620 милиона евро.

Ние трябва да си докупим оборудването и ще имаме един реактор, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че „сега трябва да питаме ЕК какво да правим - да го строим ли, защото вече ще имаме един окомплектован реактор. Заедно с руската фирма Атомстройекспорт да го продадем на трета страна”, посочи още той като възможен вариант..

Арбитражът, според Борисов, казва - НЕК и Атомстройекспорт да седнат и да се разберат ще го строят или ще го продават.

„За 550 млн. евро арбитражът е определил България да си купи поръчаното оборудване. Срещу всеки лев ние ще имаме оборудване. При това индексацията за споразуменията в решението е описано, че не са направени”, както трябва, каза Борисов.

„Първият прочит на арбитражното решение показва, че арбитражът е взел решение и е присъдил почти половината от предявения иск на "Атомстройекспорт". Приблизително 50% от иска е уважен. Общият размер на иска, който "Атомстройекспорт" предяви беше приблизително 1,2 млрд. евро”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.