Българското правителство много ясно заяви категорично позицията на България - като цяло подкрепяме инициативата България ще участва с до 400 военни за подготовка и учение на ротационен принцип. Това са думи на държавния глава, същото каза и министърът на отбраната Николай Ненчев, както и премиерът Борисов потвърди. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС.

Няма как да демонстрираме по-силно единство и конкретика за това какво смятаме да правим. По инициативата за нов батальон в Румъния, очаква се да се вземе решение, за участието на България с до 400 човека военни е инициатива, зад която заставаме, в нея няма нищо ново, увери Плевнелиев. Учения ротационни, до 400 човека, мисля, че е повече от ясно, подчерта още той.

Румънските колеги повдигнаха въпроса за военно регионално сътрудничество в областта на морската отбрана, това може да е инициатива, която България ще подкрепи само в рамките на НАТО, тя не се различава от всичко друго, което правим. Всяка от държавите- членки може да участва. Става въпрос за учение, координация, на ротационен принцип, къде тук е сензацията и новото, запита реторично Плевнелиев. Правим това, което винаги сме правили и това, което сме планирали и сме го планирали пред българския народ. Няма кой и как да бъде изненадан. Нека да се спрат всякакви спекулации, че ще се правят флотилии с някого и насочени срещу някого, добави Плевнелиев.

България не е част от подобни решения. Единни сме всички институции – говорим ясно и открито какво правим, каза още Плевнелиев.

Няма нищо извънредно, няма нищо друго, което да се случва в държавaта, освен това, което планираме. Какво правим в сферата на отбраната – каквото пише в стратегическите документи.

Щели да се купуват нови кораби – четем, слушаме абсолютни импровизации. Имахме КСНС миналата година. Казахме ясно това, което ще правим оттук нататък с въоръжените сили - да повишим тяхната съвместимост с партньорите в НАТО – това значи, че всяка една инициатива ще бъде в рамките на НАТО като легитимна институция. Силата на НАТО като отбранителен съюз е в това, че тя се изгражда върху силите на всяка една от държавите. Участваме в инициативи на НАТО, каза още Плевнелиев.

От своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев заяви в потвърждение на президента, че разговори извън този контекст с румънския премиер и президент не са водени.

"Не сме водили разговори за флотилии между Турция, Румъния и България", посочи той. Ненчев подчерта, че действително е имал среща с румънския си колега за изграждане на флотилия и е възразил като е посочил, че такова решение може да се разглежда на високо ниво в НАТО.