България е от страните, в които с всеобщи усилия сме направили така, че хората да усетят нашето членство в Европейския съюз. Именно затова кохезионната политика ни е толкова важна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, в речта си по време на откриването на провеждащата се в София конференция на тема: „Кохезионната политика на ЕС – ориентация към резултати“, предаде агенция „Фокус” .Целта на конференцията е да бъде направен анализ на постиженията на политиката по сближаване на Европейския съюз за периода 2007-2013 и на предизвикателствата, свързани с нейното прилагане през призмата на резултатността. „Затова във всяко наше изказване благодарим на Европейската комисия и европейската солидарност към България”, посочи премиерът Борисов.

„Не случайно сме се насочили към сфери, които да касаят и другите страни в ЕС. Аз много обичам да слушам, когато с носталгия се връщат към миналото, защото винаги когато човек се сеща за младините си, то е с носталгия. Тогава му се е виждало по-добре, но да си помислим как бяха третирани битовите отпадъци на всяко едно семейство през изминалите години – заравяни в земята, хвърляни в деретата и реките”, допълни той.

По думите му, в близкото ни историческо минало е нямало заводи или депа, където да отпадъците да бъдат третирани чрез съвременни методи. „Само за няколко години милиарди евро отидоха в тези системи. Помните ли какви бяха реките и плажовете на България? Когато се дава за пример бившата социалистическа държава България колко мощна икономика има, си задаваме риторичен въпрос, защо най-важното за хората – чистотата на природата, не е правено”, коментира още премиерът Бойко Борисов.

На форума присъства и европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу, а събитието събира близо 500 участника от всички държави-членки, сред които представители на Европейската комисия и Европейския парламент, Европейската сметна палата и служители в националните администрации от целия Европейски съюз.