Ако Великобритания реши да излезе от ЕС на референдума следващата седмица, поне 12 000 българи може да бъдат принудени да напуснат Острова. Причината е, че има огромна вероятност властите в Лондон да изискат от чужденците високи доходи, за да останат да работят в кралството, обясняват анализатори на Острова, цитирани от „Телеграф”.В британската столица упорито се обсъжда, че гурбетчиите ни ще трябва да си докарват поне 35 000 лири годишно, или около 3000 на месец, за да продължат да си изкарват там хляба. От 100 000 българи, които официално живеят на Албиона, подобен критерий могат да покрият само работещите в стабилни фирми и специалистите с по-висока квалификация.

Но тези, които разчитат на помощи, или нямат стабилен доход, най-вероятно ще бъдат принудени да се върнат. А по груби сметки това са около 12 000 нашенци.

„Вероятно за българите, които не покриват изискванията, но имат статут и прави на работа, може да бъде приложено правилото на завареното положение”, обясни Емил Русанов, издател на българския вестник „Будилник” в британската столица. Според него, ако Острова напусне ЕС, най-вероятно за ползващите социални помощи ще бъдат въведени нови правила, с които да ги задължават да имат някаква работа, както и да покриват тест по английски език, а това може да се окаже непосилно за мнозина и те ще бъдат принудени да си тръгнат. Според Русинов не се знае точно колко са нашенците, които в момента взимат социални във Великобритания.

„Около 85% от българите са със стабилна работа и за тях няма да има никакви проблеми. Останалите обаче може да се окажат в по-трудно положение”, обясни той. По груби изчисления, те може да са 12 000. Според най-черните сценарии чужденците, които не покриват новите изисквания, може дори да бъдат депортирани. Според Маделин Симпшън от Центъра за наблюдение на миграцията обаче шансовете за масово изселване от Великобритания са малки, защото повечето чужденци, включително българи, имат разрешение за постоянно пребиваване.

Според Мартин Иванчев, който живее в Лондон от 10 години и работи в куриерска фирма, едва ли ще изгонят физически онези, които не отговарят на новите изисквания. „По-вероятно ще направят престоя им във Великобритания невъзможен. Дори и крайните националисти в Англия казват, че работещите в момента легално българи ще останат в страната и ще получат работни визи”, обясни още Иванчев. 

„Голяма част от българите, които работят във Великобритания имат и британски паспорти. За тях едва ли нещо ще се промени с излизането от ЕС. Има и група, които са без паспорти, но имат специален статут, който им позволява да останат и работят. Вероятно и те ще попаднат в графа заварено положение. Работещите българи едва ли ще усетят някаква промяна, обясни Русанов. Той е категоричен, че специалистите ще бъдат оставени, защото на британската икономика са нужни квалифицирани хора.

Ако британците гласуват да напуснат съюза, самото излизане на практика ще се случи на 1 юли 2018 г. Засега проучванията сочат, че британците по-скоро искат да напуснат съюза.