Средно с по 10% ще се увеличат заплатите на преподавателите, съобщи председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева.

По думите й, това вече е договорено с финансовия министър Владислав Горанов. В края на годината ще има и допълнителни финансови бонуси.

По разчети на СБУ след влизането от 1 август на новия закон за училищно образование до края на 2016 г. ще са необходими допълнително 32 млн. лв. „В Бюджет 2017 държавата трябва да задели 368 млн. лв. повече тазгодишния Бюджет 2016. В момента се водят сериозни разговори с участието на МОН и МФ. Очаквам поне половината от тези средства да бъдат отпуснати, за да започне изпълнението на новия закон за училищно образование”, подчерта още Такева.

По-високите заплати и финансовите стимули са част от усилията за преодоляване на кризата в учителската професия. Водят се преговори за минимална стартова заплата на младите преподаватели, каза Такева.

На всеки висшист, който излиза от висшето училище и работи по специалността си, основната заплата да бъде 45-50% над минималната работна заплата в страната. Според Такева вече има сериозен недостиг на педагози.

Учителите по природоматематическите дисциплини в България не достигат. Нямаме учители по чуждо езиково обучение. Много често се казва, че е приоритет и много кандидати във висшите училища има за педагогическите специалности. Но колегите, които завършват за бъдещи учители, не влизат в образованието. Обикновено те отиват и работят в образователните системи в чужбина.

Проблемът с недостига на кадри, ще бъде обсъден на Националния учителски събор тази неделя, когато се очаква да бъде подписан и колективен трудов договор, с фиксирано увеличение на работните заплати в образованието.