Откритието на гравитационни вълни по-рано тази година беше една от най-големите новини в историята на науката. Въпреки това имаше и скептици, които смятаха, че може да е грешка или погрешно разчитане на данните. Учените обаче потвърждават откритието с втори случай на гравитационни вълни, породен от сливането на две черни дупки, съобщава оналайн изданието Ars technica.

Анализите на данните от космическия апарат LIGO показват, че той е засякъл поне още един случай на гравитационни вълни. Данните са били получени на 26-ти декември 2015 г. Още тогава автоматичните системи са отчели необикновена активност. Първоначално учените са приели, че става дума за произволно явление, каквото се случва веднъж на хиляда години.

Все пак те са анализирали данните подробно, което се оказало предизвикателство, защото информацията е била оскъдна и едва засечена от сензорите на LIGO. Въпреки това те са използвали няколко метода за "изчистване" на данните и са открили, че това действително са гравитационни вълни. Те са породени от сливането на две черни дупки, съответно с около 7 и 14 пъти по-голяма маса от тази на Слънцето.

Това обаче са в пъти по-малки черни дупки спрямо тези, от които гравитационните вълни бяха засечени за първи път. Именно затова сензорите едва са ги отчели. Но сливането на по-малки черни дупки има и своите предимства. По-малката им маса забавя процеса, което дава повече време за наблюдение и анализи Това пък води до повече грешки в данните за размерите и характеристиките на черните дупки.

Учените изчисляват, че те най-вероятно се намират на около 1.4 млрд. светлинни години от Земята. Въпреки това те са уверени, че действително са засякли нов случай на гравитационни вълни, а фактът, че той е от много по-малки черни дупки дава надежда, че още по-лесно ще бъдат засичани гравитационни вълни занапред.