Китайските имитации на маркови стоки често са по-качествени от първообразите им. Това заяви основателят на търговският портал „Alibaba” Джак Ма, цитиран от АФП.

„Проблемът е, че фалшивите продукти имат по-добро качество и по-добра цена от истинските продукти на истинските марки”, заяви Ма по време на среща с инвеститори в китайския град Ханчжоу.

„Това са същите фабрики, същите сурови материали, но с различно име”, добави той.

Китайската индустрия традиционно изпълнява поръчките на големи марки и е предпочитана заради ниските производствени разходи. С навлизането на платформи за електронна търговия като „Алибаба” обаче, все повече от предприятията търсят начин сами да пласират продукцията си онлайн.

В това Ма вижда преминаване към нов бизнес модел, който „разрушава” традиционните марки и предизвиква търговска „революция по целия свят”.

През последните години „Алибаба” е обект на критики заради богатството на имитации, продавани чрез различните платформи на цялата бизнес група – Taobao, Tmall, AliExpress и други. Сайтовете са изключително популярни както в Китай, така и по целия свят.

Според Джак Ма, бизнес групата му може да се справи с проблема с фалшивите стоки „по-добре от всяко правителство, организация и хора по света”, но също така дълготрайното му избягване е невъзможно.

„Не можем да решим проблема на 100%, но защото това е борба с човешкия инстинкт”, смята Ма.