Когато учените задали въпроса на група, съставена от 50-годишни мъже, на колко години според тях една жена трябва е „идеална”, повечето от тях отговорили, че тя е около 25-годишна. Подобен резултат се получил и при задаването на същия въпрос на 20-годишни мъже.

Какви са изводите от това? Идеалната партньорка за мъжете във всяка възрастова група, е около 25-годишна, пише zajenata.bg.

Защо мъжете се спират на точно тази възраст на жената? Оказва се, че виновникът за това не е нещо друго, а запрограмираното от еволюцията.

Според мъжете, след като една жена е на около 25 години, тя има по-голяма вероятност да забременее и да роди здраво бебе – обяснява Джон Антфолк, ръководител на изследователския екип от финландския Университет Або Академи в Турку.

Според проучването, повечето жени достигат пик на детеродните способности на възраст от около 23-31 години, a по-късно плодовитостта им започва да намалява бързо (с около 3% годишно). Докато при мъжете нивото на тестостерона намалява след 35 годишна възраст или с около 1% годишно.

Ето защо, както е показват и резултатите от проучване, проведено върху 15 000 финландци, младите и зрели мъже предпочитат жени на около 25-годишна възраст.

За съжаление, най-често срещаните мъжки мечти се разминават с действителността, а техните съпруги или приятелки, обикновено са на тяхната възраст или малко по-млади. Докато жените са склонни да бъдат малко по-реалистични в избора си, защото те са склонни да се свържат с мъже си собствената им възраст или малко по-големи. Най-често техните партньори са с една година или две години по-възрастни от тях.

А задавали ли сте си въпроса защо жените предпочитат по-възрастен партньор?

Изследователят Джон Антфолк казва, че по-възрастният мъж „е гаранция за сигурност и по-голяма финансова стабилност, както и грижи за нея и детето“, в сравнение с по- младши партньор.

За съжаление, въпреки че по-възрастният партньор би могъл да има повече пари, той е и по-уязвим към болести и смърт, когато семейството му все още е младо. Въпреки това, лекарите алармират, че да бъдеш баща в дълбока старост, е свързано с предаване на бъдещото дете на множество случайни генетични мутации.

 В случая, когато 36-годишен мъж става баща на дете, той генетично предава два пъти повече мутации на своето дете, отколкото 20-годишен мъж, а 70-годишният мъж вече предава до 8 пъти повече от тези мутации. Заслужава да се отбележи също така, че бащите предават почти четири пъти повече нови мутации, отколкото майките: средно 55 %, а жените – 14 %.

„Ако разгледаме създаването на семейство на възраст между тридесет, четиридесет години или повече, трябва да се съобразим с факта, че се увеличава рискът бъдещото поколение да се разболее от аутизъм, шизофрения и други заболявания, които обикновено са свързани с нови мутации,“ – казва Кари Стефансон, основател и главен изпълнителен директор на Decode Genetics в Рейкявик.

Според изследователя, колкото мъжът е по-възрастен, толкова е по-голям рискът, че ще осигури на детето си някаква мутация.

„И колкото повече мутации предаваме, толкова е по-вероятно, че най-малко една от тях ще се предаде на бъдещото наше поколение“ – добавя Стефансон.

Каквото и да се говори, в генетичен план минусите на едно късно бащинство, са повече от плюсовете. А в психологичен план – колкото е по-съзрял мъжът, толкова по-добре се справя с ролята си на баща! Защото поне е осъзнал себе си и това какво точно означава да бъдеш родител на дете. Но … колкото възрастовата разлика е по-голяма, толкова и психологическата граница между поколенията е по-голяма. За генетичните мутации е ясно.

Откъм гледна точка на гени е ясно. Но родител насила не се става. На всеки каквото е писано!